Hlavní obsah

Prestižní Českou cenu za architekturu získala rekonstrukce hradu Helfštýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na slavnostním galavečeru České ceny za architekturu konaném v pražském Foru Karlín byly vyhlášeny výsledky šestého ročníku této soutěžní přehlídky architektonických realizací organizované Českou komorou architektů. Hlavní cenu získávají Miroslav Pospíšil a Martin Karlík z kanceláře atelier-r za působivý návrh rekonstrukce paláce hradu Helfštýn.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Boys Play Nice

Rekonstrukce paláce hradu Helfštýn od olomouckého atelieru-r

Článek

Ve finále letošního ročníku České ceny za architekturu porota vybírala mezi sedmi díly. Finalisty z třicítky nominovaných vybírala mezinárodní porota v čele s izraelským předsedou, architektem Yashou Jacobem Grobmanem.

Porotci začátkem září navštívili Českou republiku, aby viděli, a pak i prodiskutovali nominované stavby.

„Snažili jsme se najít stavbu, jejíž kvality splňují dohodnutá kritéria, ale svou komplexností a výrazem by předčila všechny ostatní,“ řekli porotci o nárocích na laureáta ČCA.

Hrad se stal díky architektům krásným prostorem k objevování

Vítěznou stavbou se stala rekonstrukce hradu Helfštýn u Přerova. Autoři z olomouckého atelieru-r zvolili postup respektující historický objekt a snažili se zachovat jeho půvab a charakter.

Cílem bylo najít nejen vhodný způsob zastřešení paláce, ale i přiblížení jeho historického vývoje návštěvníkům ve všech jeho původních úrovních.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Boys Play Nice

Nové konstrukce nechali autoři vložit do již existujících otvorů palácového torza a řešili je v soudobém designu

Architekti umístili soudobé architektonické prvky do historické stavby a propojili přízemí s vyššími podlažími paláce, která byla dosud veřejnosti nedostupná.

Hrad Helfštýn se přitom po rekonstrukci stal skvělým prostorem k objevování. Prozkoumávat je dnes možné sled labyrintových a dalších místností, průchodů, vyhlídek, otevřených oken a teras.

Čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu 2021 má šest dalších staveb

Porotu zaujala i realizace přestavby menzy Koleje 17. listopadu Fakulty humanitních studií UK v Praze navržená ateliérem Kuba & Pilař architekti. Podle odborníků jde o jeden z nejlepších příkladů dnešní architektury.

Finalistou se stalo dále Komunitní centrum Židlochovice od ateliéru Jura et Consortes. „Kdyby se udělovala cena za urbanismus, byl by tento projekt jednomyslným vítězem,“ uvedli členové poroty.

Další oceněnou stavbou je Lazy House Zlín. Ten vznikl na základě návrhu už loni oceněného architekta Petra Jandy a jeho kanceláře brainwork. Podle porotců je mimořádně kvalitním rodinným domem s kvalitní konstrukcí i architektonickými detaily budovy.

Finalistou se stal také Pavilon na Výstavišti v Praze od architektonické kanceláře Papundekl architekti. Porotu stavba zaujala pro svoji jednoduchost a účelnost. Stavba je podle nich velkým lákadlem celého parku díky jantarově zbarveným laminátovým panelům, které se na slunci rozzáří.

Mezi finalisty má své místo i revitalizace Kostnického náměstí v Praze navržená Radmilou Fingerovou a Hanou Špalkovou. Pro porotce představuje citlivou přeměnu a renovaci veřejného prostoru.

Vyhlídka Špička od ateliéru Mjölk zase zapůsobila na porotu zdařilým propojením s okolní krajinou i krásným a zapamatovatelným tvarem.

Účast byla vysoká, v příštím roce proběhne již sedmý ročník

Celkově se o Českou cenu za architekturu v 6. ročníku ucházelo 170 realizací dokončených v posledních pěti letech. Uděleno bylo také šest Cen partnerů. Dvěma projektům porotci udělili čestné uznání.

Za výjimečný počin byla oceněna architektka Alice Šimečková za obětavou péči o kolegyni, skvělou architektku Růženu Žertovou, která je jednou z nejvýraznějších architektek minulého století, a její odkaz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám