Hlavní obsah

V klání o nejlepší začínající evropský ateliér boduje Lacol s družstevním bydlením

V rámci prestižního architektonického ocenění Mies van der Rohe Award 2022 byly vyhlášeny i dva architektonické ateliéry, které mohou získat titul „Začínající architekt roku”. Jedním z nich je i architektonické studio Lacol z Barcelony, které bylo založeno před osmi lety a které vytvořilo pozoruhodné španělské družstevní bydlení.

Foto: Archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Lacol, Lluc Miralles

Stavba obsahuje nejen bytové jednotky, ale i řadu prostor určených pro podporu komunity.

Článek

Ocenění Mies van der Rohe Award je udělováno od roku 1987 vždy jednou za dva roky těm nejlepším stavbám z evropských zemí. Nese název po slavném architektovi, kterým není nikdo jiný než Ludwig Mies van der Rohe.

Cenu uděluje Evropská komise a Nadace Miese van der Rohe. Soutěží spolu různé stavby – veřejné, ale i soukromé.

V aktuálním ročníku porota velmi oceňovala zejména ekologičnost staveb, práce se také zaměřují na energetickou soběstačnost a jsou výsledkem dobře propracovaných stavebních procesů. Ocenila ale i pečlivost architektonické práce z hlediska použití materiálů a detailů.

Pozornost se v klání soustředí i na začínající studia

Kromě pětice finalistů v klasické části klání jsou vyhlašována i dvě nejlepší začínající architektonická studia. Z nich následně vzejde jeden vítěz.

Jedním ze dvou nejlepších začínajících je právě ateliér Lacol. Porotu okouzlila především jeho stavba s názvem La Borda – Cooperative Housing v Barceloně.

Druhým architektonickým počinem, který má šanci titul získat, je celková renovace školy Enrica Fermiho v Turíně v severozápadní Itálii od kanceláře BDR.

Foto: Archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Institut Municipal de l´Habitatge i Rehabilitació de Barcelona

Nechybí velkorysé společenské prostory.

Studio Lacol pojímá architekturu jako prostředek pro sociální transformaci. Tým tvoří čtrnáct členů, kteří pracují v různých architektonických oblastech.

V klání Mies van der Rohe boduje projekt společného družstevního bydlení s názvem La Borda. Vznikl v rámci procesu obnovy průmyslové lokality ve čtvrti Sants v Barceloně.

Architektka navrhla sociální bydlení, ve kterém se nájemníci cítí jako plnohodnotní majitelé

Tipy a trendy

La Borda má umožnit lidem přístup ke slušnému, nespekulativnímu bydlení. Družstvo upřednostnilo stavbu budovy s minimálním dopadem na životní prostředí, a to jak při její výstavbě, tak při její životnosti. Architekti se snažili o snížení energetické náročnosti prostřednictvím revize potřebnosti jednotlivých prvků.

Budova nemá podzemní garáže, došlo k seskupení služeb a zmenšení plochy jednotek. Stavba obsahuje 28 jednotek (40, 60 a 75 m²) a několik společenských prostor.

Nechybí prostorná kuchyň-jídelna, prádelna, víceúčelový prostor, pokoje pro hosty, zdravotní prostor, sklady, venkovní a poloexteriérové ​​prostory, jako je terasa, parkoviště pro kola a terasy. Užitná podlahová plocha činí 3071 metrů čtverečních.

Foto: Archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Chopo

Interiéry mají střídmý a jednoduchý design.

Konstrukce šesti pater stavby je provedena z křížově laminovaného dřeva. Jedná se o lehký, vysoce kvalitní, ekologicky obnovitelný materiál. La Borda je v současné době nejvyšší budovou postavenou pomocí dřevěné konstrukce ve Španělsku.

Slavnostní předávání cen se bude konat 12. května 2022 v pavilonu Mies van der Rohe v Barceloně. Následovat bude zahájení putovní výstavy, představení související publikace a dny otevřených dveří vybraných děl po celé Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám