Hlavní obsah

Dům ve skleníku v severských lesích nabízí teplé a soběstačné bydlení

Velice atypický dům ukrytý ve skleníku áčkového tvaru lze objevit na břehu švédského jezera Vänern. Stavba je řešena jako inteligentní soběstačné obydlí. Jejími autory jsou Niklas Dahlström & Anders Solvarm ze společnosti Naturvillan.

Foto: Marcus Eliasson

Skleníkový dům vytváří pro své obyvatele mikroklima, které je mnohem teplejší než okolní krajina.

Článek

Do chladného prostředí švédské lesnaté krajiny navrhli Švédové dům, který umožní nejenom bydlení v teple, ale zároveň i v obklopení vlastní vypěstovanou úrodou.

Není to úplně převratný nápad, bydlení ve skleníku v severských zemích znají, známý je například dům uschovaný ve skleníkové kupoli z Norska. Tento je však zajímavý tím, že má poněkud jednodušší tvar v podobě áčkového stanu a společnost jej vyrábí na zakázku pod názvem Atri.

Vlastní dům tvoří dvoupodlažní dřevěný box, jenž je vložen do prosklené skořepiny. Ta domu a jeho obyvatelům vytváří příjemné mikroklima. Základními stavebními materiály domu jsou dřevo a sklo. Rozvržení místností je tradiční, v přízemí lze objevit kuchyň, jídelní zónu, obývací pokoj a ložnici. Vše doprovází koupelna s toaletou situovaná do blízkosti vstupu.

Skleník ve tvaru drahokamu se uprostřed zahrad rozvírá a zavírá jako květ

Zahrada

V horním podlaží je pak druhá ložnice, toaleta a pracovna. Vše lemuje střešní terasa, na niž lze vycházet z každé místnosti i chodby.

Užitná plocha domu je 124 m².

Foto: Marcus Eliasson

Zejména v létě skleník významně rozšiřuje obytnou plochu domu.

Dům je navržený tak, aby při svém provozu vytvářel co nejmenší ekologickou stopu. Je proto vybavený nejmodernějšími systémy pro vytápění, sběr a získávání elektřiny, recyklaci vody a zavlažování. Je postaven z ekologických materiálů.

Z historické celnice pohřbené pod betonem architekti vyloupli překrásný rodinný dům

Tipy a trendy

Během léta solární panely získávají elektřinu, která se ukládá v bateriích a v zásobnících s teplou vodou. V zimě je zdrojem tepla a teplé vody kotel na dřevo.

První dům tohoto typu je umístěn na zalesněném pozemku o výměře 1388 m² s vlastní vrtanou studnou. Společnost jej prostřednictvím místní realitní kanceláře nabízí v přepočtu za 18,47 milionu korun.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v domě uvnitř skleníku?
Ano, v severském prostředí to musí být rozhodně příjemné.
75,3 %
Nám by se to hodilo i u nás tady v Česku.
14,3 %
Ani moc ne.
10,4 %
Celkem hlasovalo 1672 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám