Hlavní obsah

Dům ve skleníku v severských lesích nabízí teplé a soběstačné bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velice atypický dům ukrytý ve skleníku áčkového tvaru lze objevit na břehu švédského jezera Vänern. Stavba je řešena jako inteligentní soběstačné obydlí. Jejími autory jsou Niklas Dahlström & Anders Solvarm ze společnosti Naturvillan.

Foto: Marcus Eliasson

Skleníkový dům vytváří pro své obyvatele mikroklima, které je mnohem teplejší než okolní krajina.

Článek

Do chladného prostředí švédské lesnaté krajiny navrhli Švédové dům, který umožní nejenom bydlení v teple, ale zároveň i v obklopení vlastní vypěstovanou úrodou.

Není to úplně převratný nápad, bydlení ve skleníku v severských zemích znají, známý je například dům uschovaný ve skleníkové kupoli z Norska. Tento je však zajímavý tím, že má poněkud jednodušší tvar v podobě áčkového stanu a společnost jej vyrábí na zakázku pod názvem Atri.

Vlastní dům tvoří dvoupodlažní dřevěný box, jenž je vložen do prosklené skořepiny. Ta domu a jeho obyvatelům vytváří příjemné mikroklima. Základními stavebními materiály domu jsou dřevo a sklo. Rozvržení místností je tradiční, v přízemí lze objevit kuchyň, jídelní zónu, obývací pokoj a ložnici. Vše doprovází koupelna s toaletou situovaná do blízkosti vstupu.

Skleník ve tvaru drahokamu se uprostřed zahrad rozvírá a zavírá jako květ

Zahrada

V horním podlaží je pak druhá ložnice, toaleta a pracovna. Vše lemuje střešní terasa, na niž lze vycházet z každé místnosti i chodby.

Užitná plocha domu je 124 m².

Foto: Marcus Eliasson

Zejména v létě skleník významně rozšiřuje obytnou plochu domu.

Dům je navržený tak, aby při svém provozu vytvářel co nejmenší ekologickou stopu. Je proto vybavený nejmodernějšími systémy pro vytápění, sběr a získávání elektřiny, recyklaci vody a zavlažování. Je postaven z ekologických materiálů.

Z historické celnice pohřbené pod betonem architekti vyloupli překrásný rodinný dům

Tipy a trendy

Během léta solární panely získávají elektřinu, která se ukládá v bateriích a v zásobnících s teplou vodou. V zimě je zdrojem tepla a teplé vody kotel na dřevo.

První dům tohoto typu je umístěn na zalesněném pozemku o výměře 1388 m² s vlastní vrtanou studnou. Společnost jej prostřednictvím místní realitní kanceláře nabízí v přepočtu za 18,47 milionu korun.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v domě uvnitř skleníku?
Ano, v severském prostředí to musí být rozhodně příjemné.
75,3 %
Nám by se to hodilo i u nás tady v Česku.
14,3 %
Ani moc ne.
10,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1672 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám