Hlavní obsah

Skleník ve tvaru drahokamu se uprostřed zahrad rozvírá a zavírá jako květ

Uprostřed zahrad v anglickém Woolbedingu v Západním Sussexu nově rozkvétá výjimečný květ. Je z hliníku a skla a je-li zavřený, nejvíce ze všeho připomíná drahokam. Když se plně rozvine, promění se v korunu. Autory výjimečného skleníku jsou architekti ze světově proslulého ateliéru Heatherwick Studio.

Architekti světově proslulého Heatherwick Studia navrhli nádherný rozevírající se skleníkVideo: Heatherwick Studio

 
Článek

Rozevíratelný skleník je umístěn na okraji zahrad Národního trustu ve Woolbedingu a je finálním prvkem jejich nejnovější části, nazvané Hedvábná stezka. Skladba 300 druhů rostlin, které v ní jsou vysazeny, připomíná dvanáct regionů, jimiž dávná obchodní tepna spojující Asii a Evropu vedla.

Zahrada tak návštěvníkům mj. odhaluje, nakolik starověká stezka ovlivnila i podobu dnešních anglických zahrad a kolik druhů rostlin, v současnosti na Britských ostrovech již běžně pěstovaných, bylo právě po ní dovezeno. Byl to například rozmarýn, levandule nebo fenykl...

Vlastní skleník, na němž architekti spolupracovali se zástupci Národního trustu, neměl být ukázkou high-tech řešení. Architekti záměrně čerpali inspiraci v 19. století z viktoriánských skleníků a terárií. To, co na nich architekti vysoce oceňují a rozhodli se přenést do svého díla, je jejich řemeslná kvalita, ornamentálnost, hravost a veliká pozornost k detailu.

V New Yorku vznikl vznášející se ostrov

Tipy a trendy

Tehdejší skleníky byly stavěny tak, aby byly uměleckým dílem a prvkem zahrady, který oko návštěvníka zaujme už sám o sobě.

15 metrů vysoký květ ze skla

Autoři modernímu skleníku pro zahrady ve Woolbedingu vtiskli podobu radiálně symetrického drahokamu vysokého 15 metrů. Při rozevření pak zabírá plochu 143 čtverečních metrů. Je vyroben ze skla a hliníkové konstrukce.

„Není příliš velký, aby nepřehlušil okolní stromy nebo nedaleký památkově chráněný kostel a jeho nádherná vitrážová okna, není ale ani příliš malý, aby nezmizel uprostřed květinami hýřící zahrady,“ popisují architekti.

Foto: Hufton + Crow

Pohled na rozevřený skleník je doslova magický.

Desetistěnný vršek skleníku se v teplých dnech rozevře a jeho „okvětní lístky“ se roztáhnou pomocí hydraulického mechanismu do stran. K ovládání stačí jediné tlačítko a celý akt plného rozevření trvá čtyři minuty.

V chladných dnech zůstává skleník uzavřený, aby subtropické rostliny v něm pěstované netrpěly.

Je to ještě budova, nebo už prales? Architekti navrhli pionýrský typ stavby

Tipy a trendy

Jak říkají autoři díla, akt změny tvaru skleníku je meditativní. Ale ta největší proměna teprve přijde, a to až za mnoho let.

Až se velkolepá zahrada, o niž pečuje tým vášnivých profesionálů, ještě více rozroste a skleník bude ze všech stran obklopovat proměnlivá krajina. Pohled na takový celek bude vzbuzovat teprve pořádné potěšení a úžas, slibují.

Anketa

Líbí se vám starobylé skleníky a oranžerie?
Ano, moc.
88,7 %
Některé jsou docela pěkné.
6,1 %
Nevím, žádné si nevybavuji.
2,3 %
Spíše ne.
1 %
Ne, to není nic pro mě.
1,9 %
Celkem hlasovalo 1595 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám