Hlavní obsah

Dům, který šálí kolemjdoucí vzhledem, vyrobí pětkrát víc elektřiny, než sám spotřebuje

Majitelé pozemku v australském Melbourne měli velice přesnou představu o tom, jaký má být jejich dům. Oslovili několik architektů a ti jim nabídli v podstatě stejně vyhlížející varianty, které se příliš nelišily od obyčejné kostky. Nakonec padli na architekty z ateliéru Austin Maynard Architects. Jejich návrh se jim velmi zalíbil, a tak architekti vytvořili dům, o němž nyní mohou prohlásit, že to je nejvíce udržitelný dům, který kdy navrhli.

BEZ KOMENTÁŘE: Dům vyrobí pětkrát více elektřiny, než kolik sám spotřebujeVideo: Austin Maynard Architects

 
Článek

Projekt dostal název Garden house, tedy Zahradní dům. Je to proto, že stavba se obtáčí kolem již existující vzrostlé zahrady. Její nejdůležitější vlastností je skutečnost, že si vyrábí tolik energie ze slunečního záření, že zvládne nejenom pokrýt veškerou spotřebu vlastní i svých obyvatel, ale ještě jí zbývá dost pro dodávky do veřejné sítě.

„Potřebovali jsme architekta s vizí, protože jsme měli zcela konkrétní představu o tom, co chceme. Přáli jsme si supermoderní, vysoce výkonný, vysoce udržitelný rodinný dům pro dlouhodobé užití se schopností měnit se a přizpůsobovat v průběhu času,” říkají o začátcích spolupráce s architekty majitelé domu.

Dům je možné objevit v úzké dlouhé ulici, do níž je nasměrován garáží obloženou zářivě bílými šindeli. Po ještě užší pěší cestičce se kolem garáží prochází pak již přímo k domu, který je skryt za sousedními stavbami. Jeho pravé rozměry tak kolemjdoucí člověk nemá šanci vytušit a mylně se domnívá, že celý dům je pouze ona garáž.

Dům je navržen pro pětičlennou rodinu s tím, že v něm je možné bez problémů pořádat setkání se spoustou přátel. Tvořen je čtyřmi objemy, které se tváří jako čtyři samostatné domy propojené prosklenými chodbami. Celkově tak dům působí mnohem menším dojmem, než kdyby byl tvořen jedním velkým objemem.

Fasáda domu připomíná tangram, ukrývá v sobě tajnou cestu od sklepa až na střechu

Tipy a trendy

Za garáží s prostorem pro dva vozy je prostor dílny a za ní místnost, která slouží pro různé účely, jako úložný prostor, herna atd. Nad ní je pracovna. Do zahrady se pak otevírá rodinný prostor tvořený obývací, jídelní a kuchyňskou zónou.

Hlavní ložnice má pokračování v exteriéru v podobě „otevíratelného balkonu”, v interiéru je k ní připojena koupelna. Trojice dětí má pak svou vlastní část v domě, kde jsou jejich ložnice, dvě koupelny, televizní pokoj a hrací schodiště se sítí.

Foto: Derek Swalwell

Z kuchyně je vidět do zahrady.

Foto: Derek Swalwell

Klasická jedna tepna napříč celým domem zde není. Každý objem má svůj koridor, který směřuje do zahrady. Ta je styčným bodem pro všechny.

Zajímavostí domu je absence hlavní tepny, která by člověka navigovala napříč celým domovem. Svým způsobem ji nahrazuje zahrada, kolem níž se při návrhu stavby vše točilo.

Architekti se ji snažili zachovat v nedotčené podobě a především – nový objekt na pozemku nesměl ohrozit trojici velkých stromů, které na parcele rostly.

Architekti přivedli do domu světlo a barvy, zajímavostí je prosklená střecha

Tipy a trendy

Znamenalo to nejenom stavět v dostatečné vzdálenosti od každého z nich tak, aby měly možnost dále růst a volně se rozvíjet, ale také brát zřetel na to, kam až sahají jejich kořeny a nepoškodit ani ty.

Ba naopak, některé části domu kořeny pod povrchem nyní chrání.

Dům, který vytvoří více energie, než sám spotřebuje

Přesně dle přání rodiny byl dům navržen a postaven tak, aby po sobě zanechal co nejmenší uhlíkovou stopu. Znamenalo to nejenom použití recyklovaných cihel, ale i dalších stavebních materiálů.

Jeho interiér chrání proti přehřívání přirozené stínicí prvky, jako jsou okenice a zástěny, naopak ztrátám tepla zabraňuje dvojité prosklení, rekuperace atd. Teplou vodu, vytápění interiéru i bazénu a klimatizaci obstarávají výkonná tepelná čerpadla, elektřinu získávají domu tři plochy solárních panelů orientované na sever, západ a východ (jižní strana na jižní polokouli není efektivní).

Foto: Derek Swalwell

Dům se směrem do ulice tváří, že jej tvoří pouze bíle obkládaná garáž.

Díky nim dům vyrobí 100 kWh denně (denní spotřeba běžného domu v Austrálii přitom činí pouze 20 kWh), z nichž uchovávat může 26 kWh. Zbytek odvádí do místní sítě.

Bezproblémový chod domu řídí centrální inteligentní systém, který je možné ovládat odkudkoli. Dešťová voda ze střech je zachycována v nádrži pod garáží, která má objem 150 hl, přičemž voda slouží ke splachování toalet a zavlažování zahrady.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám