Hlavní obsah

Domek hravého tvaru vychází z příbytků pro kolonizátory Marsu

Novinky, Jana Nesvadbová

Za peníze od NASA (Americký Národní úřad pro letectví a vesmír) vytvořili američtí designéři model domku určený pro běžné bydlení. Inspirací jim byl ovšem příbytek, který původně navrhli pro kolonizaci Marsu. Pozemský domek nazvali příznačně - Tera. Jeho velkou výhodou je materiál umožňující jeho prakticky nekonečnou recyklaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Designové ekologické domy z 3D tiskárny jsou inspirované konceptem základny na MarsuVideo: Reuters

 
Článek

Američtí designéři ze studia AI Space Factory získali letos odměnu ve výši půl milionu dolarů, tedy v přepočtu 11,5 milionu korun za návrh a trojrozměrně tištěný model příbytku určeného pro pozemské osadníky žijící na Marsu.

Tento domek nazvali Marsha, což - jak lze snadno odvodit - je složenina a zkratka slov Mars habitat (marťanské obydlí).

Zajímavostí domku bylo, že jej navrhli tak, aby pro jeho stavbu bylo třeba naprosté minimum zásahů lidské ruky. Jako hlavní stavební materiál posloužilo to, co je dostupné na rudé planetě.

Je vyroben z biologicky rozložitelného a recyklovatelného bazaltového kompozitu z biopolymeru, který zahrnuje prvky získané z vypěstovaných plodin.

Poté, co se jejich návrh dočkal ocenění ze strany americké vesmírné agentury, designéři nelenili a s Marshou dále pracovali. Testování v NASA totiž odhalilo, že jimi použitý materiál vytvořený na bázi surovin, jako je kukuřice či cukrová třtina, je o 50 procent silnější a odolnější než beton.

Designéři proto usoudili, že daný kompozit vlastně nemusí čekat na to, až jednou pozemšťané vkročí na Mars, ale že jej lze minimálně stejně dobře využít k témuž účelu už na Zemi.

Dijonská kuchyně vám bude ladit k zimní bundě

Tipy a trendy

Vycházejíce z charakteru Marshy tak vytvořili nový návrh lidského obydlí, ovšem pro pozemské užití. Nazvali jej Tera. Jak ale sami autoři přiznávají, když člověk „sloupne” obal z Tery, to, co na něj vykoukne, bude v podstatě čistokrevná Marsha.

Kromě základních fyzikálních kvalit má designéry použitý stavební kompozit ještě jednu nespornou výhodu. A právě ta je přiměla začít přemýšlet o možnostech jeho pozemského využití.

Zelená střecha univerzity funguje jako učebna pod širým nebem

Tipy a trendy

„Domníváme se, že tento materiál lze opakovaně recyklovat. Když už budovu nebudete potřebovat, můžete ji rozdrtit, recyklovat a znovu ji vytisknout někde jinde, což je něco, co nikdy nemůžete udělat s betonem nebo tradičními stavebními materiály. Chceme, aby lidé přehodnotili nejen to, co to znamená stavět, ale co to znamená žít,” řekl agentuře AP David Malott, šéf a hlavní architekt AI Space Factory.

Teru v současnosti nechávají designéři tisknout v reálné velikosti ve státě New York. Má dvě podlaží a celkovou plochu 47 čtverečních metrů. Od března roku 2020 ji bude moci veřejnost nejenom navštěvovat, ale také v ní přenocovat.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v takovém domku?
Ano, mohlo by to být zajímavé
80,7 %
Ne, nelíbí se mi
19,3 %
Celkem hlasovalo 565 čtenářů.

Zapojte se do naší přehlídky vánoční výzdoby oken

Máte na Vánoce hezky vyzdobená okna? Rádi byste ostatní inspirovali a třeba se i trochu pochlubili? Pošlete nám fotografii své vánoční okenní výzdoby a my z nejpovedenějších příspěvků vytvoříme přehlídku, na kterou se můžete těšit během svátků v rubrice Bydlení.

Své fotografie, třeba i s krátkým popisem či příběhem, posílejte do redakce na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám