Hlavní obsah

Trvale udržitelné město v Dubaji připomíná podnos s rumovými pralinkami

Novinky, Jana Nesvadbová

Rumové pralinky poskládané na obřím podnose připomínají při pohledu z vrchu kupolovité farmy v nově vybudované čtvrti v Dubaji, která je určena pro obyvatele toužící žít trvale udržitelným stylem života. Ti mj. považují za naprostou samozřejmost, že vše, co lze, třídí a recyklují nebo že do práce i kamkoli jinam se chodí pěšky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na předměstí Dubaje vyrostlo trvale udržitelné městoVideo: AP

 
Článek

„Klimatická zóna Dubaje je jednou z nejnáročnějších oblastí na světě. Takže jsme věděli, že pokud tuto výzvu zvládneme zde v Dubaji, zvládneme ji už kdekoli jinde. Panují tu vysoké teploty, chybí tu zdroje stavebních surovin, a navíc je tu nedostatek vody. Jinými slovy, bylo to hodně náročné, ale zvládli jsme to,” hodnotí počáteční situaci Faris Saeed, šéf developerské společnosti Diamond Developers, která za projektem trvale udržitelné čtvrti stojí.

Novou část města tvoří na 500 budov. Kromě rodinných domů to jsou obchodní centra, sportovní zařízení, farmy, škola, vývojové centrum, mešita atd.

Systém je přitom navržen jako samozásobitelný. Veškerou energii, kterou spotřebuje, si produkuje sám. Proto jsou střechy domů, ale také parkoviště, pokryté solárními panely, které vyrábějí energii nejenom pro domácnosti a další budovy, ale také pro pouliční osvětlení a nabíjecí stanice pro elektromobily. Na území čtvrti dokonce nemají jiná než elektrická vozidla ani povolený vjezd.

Samotné domy jsou pak natřené barvami, které odrážejí sluneční světlo, což napomáhá udržet uvnitř příjemnou teplotu. V centru každého bloku stojí pak tradiční větrné věže, jimiž jsou Emiráty již typické. Fungují jako neelektrická klimatizace. Zachycují studený vítr v horních vrstvách ovzduší a přivádí jej dolů.

Architekti navrhli neobvyklý typ farmy, postavili ji velmi levně

Tipy a trendy

Čtvrť je doslova poseta popelnicemi vyhrazenými pro třídění odpadu, s vyhrazenými zásobníky i pro kov a lepenku.

V samém centru rezidenční zóny je sedm tzv. biodomů, fungujících jakou městské farmy. Je v nich na 38 polí s rozličnými plodinami a bylinami. Pěstují se zde například rajčata, papriky nebo jahody. K zavlažování se používá recyklovaná odpadní voda. Šedá a recyklovaná voda se ostatně využívají i v chladících systémech v celé čtvrti.

Stavba čtvrti začala v roce 2014, přičemž už o rok později se nastěhovali první obyvatelé. V současnosti je obydleno již 90 procent všech domů, což představuje přítomnost přibližně 2700 rezidentů.

Linie pohoří nad městem aneb Letiště jako udržitelný komunikační uzel

Tipy a trendy

„Když jsme se přistěhovali, první věcí, kterou jsme dostali od managementu byla sada recyklačních košů do domu. Je to drobnost. Ale zvyknete si na to. Recyklujeme doslova všechno. Jistě, byli jsme zvyklí recyklovat i dříve, ale nikde ne do takové hloubky. Máme čtyři koše. Všechno třídíme a čistíme. Teprve pak odpad vyhodíme a pak vynášíme ven do popelnic. Tady je to běžným zvykem, je to něco, do čeho jsme rádi zapadli,” pochvaluje si jeden z místních, Nick Watson.

Zapojte se do naší přehlídky vánoční výzdoby oken

Máte na Vánoce hezky vyzdobená okna? Rádi byste ostatní inspirovali a třeba se i trochu pochlubili? Pošlete nám fotografii své vánoční okenní výzdoby a my z nejpovedenějších příspěvků vytvoříme přehlídku, na kterou se můžete těšit během svátků v rubrice Bydlení.

Své fotografie, třeba i s krátkým popisem či příběhem, posílejte do redakce na adresu bydleni@novinky.cz.

Jak uvádí agentura AP, vybudování osady stálo 350 milionů dolarů (tedy okolo  8,1 miliardy korun). Cílem investorů je, aby její provoz byl stoprocentně udržitelný. Projekt je součástí širšího hnutí, jehož cílem je snížit o 36 procent celosvětovou spotřebu energie způsobenou výstavbou a provozem budov.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám