Hlavní obsah

Bydlet zde je nadevše, říká muž uprostřed rozbombardovaného domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá návštěva domu v Mosulu, který jeho rodině patřil, je pro Iráčana Mohammeda Abdallaha bolestná. Z velké části je totiž následkem válčení v rozvalinách. Zdá se ale, že díky organizaci UNESCO bude jeho historický dům zachráněn a obnoven. Mohammed se už teď nemůže dočkat, až se s rodinou znovu nastěhují domů. Protože bydlet v jejich domě je pro něj nadevše.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Majitel památkově chráněného domu v Mosulu doufá, že se do něj konečně vrátíVideo: Reuters

 
Článek

Ještě dnes se Mohammed Abdallah nemůže zbavit vzpomínek na ony děsivé noci z roku 2017, kdy se společně s rodinou schovávali ve sklepě svého domu. Ve dnech, kdy irácká armáda bojovala o znovuzískání nadvlády nad městem, které dočasně okupoval Islámský stát, z nebe doslova pršely bomby a bylo jen otázkou času, než si některá najde jako cíl i jejich dům.

Ke katastrofě došlo jen několik hodin poté, co se Mohammedovi a jeho blízkým podařilo utéct. Od té doby bydlí v podnájmu, což pro něj byla zcela nová životní zkušenost. Kdykoli se zajde podívat na to, co z jeho domu zbylo, bolí ho srdce. Stavba je těžce poničená. Zcela beznadějná ale jeho situace není.

Zhruba 200 let starý dům je totiž historicky cenným objektem. Proto Mohammeda vyhledala organizace UNESCO s nabídkou, že jeho dům opraví a zrenovuje. Dá-li Bůh, pomyslel si Iráčan, ale že by se pomoci skutečně dočkal, v to příliš nedoufal.

V současnosti se ale po rozvalinách pohybují řemeslníci a stavební dozor a dům začínají opravdu obnovovat. Zatímco jedni opatrně kladou na své místo kamennou dlažbu, pečlivě scelujíce veškeré praskliny a spáry, jiní věnují stejnou pozornost zdem. Jejich povrch je zdobený alabastrem, jemuž místní přezdívají „mosulský mramor”.

Jedna z nejtenčích obytných budov světa vznikla kvůli sváru dvou bratrů

Tipy a trendy

O tom, že Mohammedův sen se opravdu stává skutečností, není pochyb. Inženýr Mustafa Nadhem pracující pro organizaci UNESCO agentuře Reuters potvrdil, že jde dohromady o 44 historických budov, které stojí v blízkém sousedství Velké mešity an-Núrí, jež sama byla válkou poškozena.

Obnova domů je financována z fondů Evropské unie. Součástí prací je kromě rekonstrukce staveb jako takových také instalace rozvodů vody a elektřiny v nich, upřesnil.

Stovku řemeslníků při obnově budov postavených v době, kdy byl Mosul součástí Osmanské říše, čeká náročný úkol. Musí se učit původní techniky a pracovní postupy.

Jednou z nich je Lina Ghaziová, jejíž dědeček také kdysi vlastnil dům nedaleko. Jak říká, je hrdá na to, že se může na projektu podílet. Aby se tak stalo, absolvovala čtyřměsíční školení a nyní je z ní specialistka právě na obnovu alabastrových reliéfů.

Velký závazek. Mladík zdědil po předcích více než stoletý dům

Tipy a trendy

Samotný Mohammed Abdallah reportérům agentury Reuters svěřil, že dostal už několik nabídek na prodeji svého domu. O tom ale nechce ani slyšet. V domě jeho rodina žila po generace, zbavit se jej je pro něj nemyslitelné. „Bydlet zde je nadevše,” říká.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám