Hlavní obsah

Architekti nabízejí projekt s názvem Dům pro Slovácko postiženým tornádem zdarma

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští architekti se rozhodli využít své odbornosti a nabídnout lidem postiženým tornádem projekt typizovaného rodinného domu zdarma. Česká architektonická studia pro tento účel společně vytvořila iniciativu Obnova21 a představila rodinný domek, který respektuje podobu místní lidové architektury a splňuje i nároky moderního bydlení.

Foto: Archiv iniciativy Obnova21

Dům je navržený s ohledem na podobu tradiční moravské architektury rodinných domů.

Článek

Tornádo si vyžádalo mnoho poničených domů. Necelých dvě stě z nich muselo být na základě nařízení stavebních úřadů strženo. Architektonické ateliéry edit architects, desk architekti, Marco Maio Architects a YUAR Architects na situaci zareagovaly založením iniciativy Obnova21 a postiženým tornádem poskytují projekt rodinného domu takzvaně „pro bono” neboli pro veřejné blaho a zdarma.

Projekt nese název Dům pro Slovácko a je konceptem rodinného domu, který je navržený do uličních proluk vzniklých po stržených stavbách. Návrh čerpá inspiraci v původních slováckých stavení, a to jak dispozičně, tak vzhledově. Stavebníci si mohou návrh ve finále upravit podle svých potřeb.

Foto: Archiv iniciativy Obnova21

Shora: pohled z ulice a za dvora 1:200.

„V dřívějších dobách měla zpravidla každá obec svého stavitele nebo zednického mistra a ten měl svůj rukopis, vzor, který je při troše pozornosti viditelný až dodnes. Stojí za úvahu s tímto odkazem při obnově pracovat. Velkou výhodou byla podobnost dispozice, stavebních řešení a mnohých detailů. Navíc byl tento vzor flexibilní. A na tuto flexibilitu navazuje i naše myšlenka konceptu Domu pro Slovácko,“ říká u příležitosti zveřejnění projektu architekt Lukáš Janáč z ateliéru YUAR, iniciátor akce.

Foto: Archiv iniciativy Obnova21

Půdorys přízemí prozrazuje možné interiérové uspořádání domku.

Projekt Dům pro Slovácko vzniká pod záštitou České komory architektů a České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

„Předáváme návrh samosprávám v postižených obcích k dalšímu využití. Věřím, že se osvíceným zastupitelům těchto obcí podaří využít nedávnou katastrofu v lepší budoucnost těchto sídel. ČKA, stejně jako ČKAIT, je připravena být nápomocná nejen při obnově jednotlivých domů, ale i v koncepčním plánování, aby se neopakovaly některé historicky vzniklé urbanistické chyby minulosti,“ komentuje iniciativu Jan Kasl, předseda České komory architektů.

Architekti nabízejí i individuální konzultace

Obnova21 tak konkrétním projektem rodinného domu navazuje na projekt Architekti Pro Bono – iniciativu českých architektů poskytujících bezplatné či zlevněné architektonické poradenství a služby obětem tornáda.

„Postižení tornádem mohou využít i služeb Architektů Pro Bono zároveň se získáním Domu pro Slovácko, například pro konzultace úprav. Nevylučuje se to,“ sdělila pro Novinky.cz Tereza Kubíčková, projektová manažerka agentury Idealab, která na projektu spolupracuje. První osoby podle ní už o dům zájem projevily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám