Původní dům je farmou a je to jediná farma na dané straně pohoří směrem od městečka. Úkolem architektů bylo strhnout staré stáje a rozšířit budovu o dřevěnou přístavbu, která bude vysoká přes tři podlaží.

Dům stojí v malebné alpské krajině.

Dům stojí v malebné alpské krajině.

FOTO: Adolf Bereuter

S původní částí domu přístavbu spojuje společná nová střecha a také stejný vzhled omítnutého spodku budovy.

S původní částí domu přístavbu spojuje společná nová střecha a také stejný vzhled omítnutého spodku budovy.

FOTO: Adolf Bereuter

Přístavba slouží jako nový domov pro majitele farmy a jeho rodinu. Původní přední část zůstala nezměněna, prošla jen částečnou renovací, v ní bydlí strýc majitele. Architekti vysvětlují, že jejich dílo není jen řešením pro konkrétní dům, ale mohlo by být inspirací pro řešení lokálního problému. V okolí je totiž více podobných farem, které zůstaly opuštěné.

Povrch přístavby celý pokrývají dřevěné latě.

Povrch přístavby celý pokrývají dřevěné latě.

FOTO: Adolf Bereuter

Ač se nově přistavěná část od původní farmy významně odlišuje, zároveň je s ní propojena hned na dvou úrovních. Celá stavba má novou společnou střechu a zároveň je přístavba také jakoby usazena na bíle omítnutém podstavci. Hlavním stavební materiálem jsou ovšem v místě hojně dostupné jedlové dřevo a v interiéru přiznaný beton.

V interiéru je bohatě použito místní jedlové dřevo.

V interiéru je bohatě použito místní jedlové dřevo.

FOTO: Adolf Bereuter

Všechna tři podlaží propojuje dřevěné schodiště.

Všechna tři podlaží propojuje dřevěné schodiště.

FOTO: Adolf Bereuter

Celý povrch přístavby je pokryt mřížovím z dřevěných latí, které mají na některých místech konický profil. Tento tvar zvolili architekti záměrně proto, aby bylo skrz mříže lépe vidět ven, přestože stíní interiér. V nejvyšším podlaží takto mříže obepínají celý balkon, na který je možné vstoupit ze dvou ložnic a z koupelny ložnice hlavní. Před každou z místností je navíc možné mříž otevřít a nechat dovnitř proudit plné slunce.

Srdcem domu je společenský prostor tvořený obývacím pokojem propojeným s kuchyní a jídelnou. Je v prostředním podlaží a nabízí nádherný výhled do okolní krajiny z balkonu, který na něj v semiexteriéru navazuje.

Srdcem domu je společenský prostor tvořený obývacím pokojem propojeným s kuchyní a jídelnou. Je v prostředním podlaží a nabízí nádherný výhled do okolní krajiny z balkonu, který na něj v semiexteriéru navazuje.

FOTO: Adolf Bereuter

Kromě přiznaného betonu se v interiéru jako třetí typ povrchu objevuje stěrka v černé barvě, jež dobře ladí s barvou pracovní plochy v kuchyni.

Kromě přiznaného betonu se v interiéru jako třetí typ povrchu objevuje stěrka v černé barvě, jež dobře ladí s barvou pracovní plochy v kuchyni.

FOTO: Adolf Bereuter

Druhý balkon je na úrovni prostředního podlaží, kde je fasáda také nejvíce otevřená. V případě potřeby je možné zde interiér propojit s balkonem a zvětšit ho o jeho plochu.

Po dřevěných schodech se sestupuje až do nejnižšího podlaží, které je vyhrazeno k relaxaci.

Po dřevěných schodech se sestupuje až do nejnižšího podlaží, které je vyhrazeno k relaxaci.

FOTO: Adolf Bereuter

Hlavním prvkem spodního podlaží je sauna.

Hlavním prvkem spodního podlaží je sauna.

FOTO: Adolf Bereuter

Výrazným prvkem interiéru je schodiště, které propojuje všechna tři podlaží - trojici ložnic s koupelnami v nejvyšším, jídelnu s obývacím pokojem a kuchyní v prostředním a saunu s dalším vybavením ve spodním.

V nejvyšší podlaží jsou před každou místností z mříží vytvořené okenice, jež lze v případě potřeby odstranit a nechat slunce, aby volně proudilo dovnitř.

V nejvyšším podlaží jsou před každou místností z mříží vytvořené okenice, jež lze v případě potřeby odstranit a nechat slunce, aby volně proudilo dovnitř.

FOTO: Adolf Bereuter

Z obou balkonů je nádherný výhled do okolí.

Z obou balkonů je nádherný výhled do okolí.

FOTO: Adolf Bereuter

Nejvíce je fasáda domu otevřena na úrovni prostředního patra. Před obývacím pokojem s kuchyní a jídelnou.

Nejvíce je fasáda domu otevřena na úrovni prostředního patra, před obývacím pokojem s kuchyní a jídelnou.

FOTO: Adolf Bereuter

Nová přístavba nabízí majitelům obytnou plochu o velikosti 240 m², které jsou v interiéru dobře využity. Každá z místností nabízí spoustu prostoru a díky zvolenému dřevu světlé barvy působí opticky ještě o trochu větším dojmem. Zároveň všudypřítomné dřevěné prvky na první pohled upoutají vysokou kvalitou řemeslného zpracování. Aby však interiér nepůsobil díky velkému množství dřeva až unyle, ponechali na některých místech architekti záměrně přiznaný beton. Na několik místech pak jako třetí typ povrchu použili stěrku v černé barvě.

Půdorys suterénu

Půdorys suterénu

FOTO: firm Architekter (3x)

Půdorys přízemí

Půdorys přízemí

Půdorys patra

Půdorys patra


Může se vám hodit na Firmy.cz:
Prohlédněte si další zajímavé přístavby také zde:
Navštívili jsme dům, kde mají bazén v obývacím pokoji
Nůžkový dům získal cenu v prestižní soutěži za nákladově nejefektivnější proměnu
Pracovna se tyčí nad domem jako vraní hnízdo
Přístavba přidala domu nový prostor plný světla
Rekonstrukce změnila ranč z padesátých let v moderní domov