Hlavní obsah

Přístavba nevypadá stejně jako původní dům, přesto jako by tam stála odjakživa

11. 6. 2019, 6:06
Novinky, Jana Nesvadbová

V malebné krajině Východních Alp, konkrétně v rakouském městečku Bezau v okrese Bregenz, je možné objevit dům, který získal zajímavou přístavbu. Ta je objemově přibližně stejná jako původní stavba, vizuálně se od ní ovšem výrazně odlišuje. Celek přesto působí překvapivě harmonicky. Autory díla jsou architekti z rakouského studia firm Architekter.

Foto: Adolf Bereuter

Farma ve stráni získala zajímavou přístavbu (vlevo).

Článek

Původní dům je farmou a je to jediná farma na dané straně pohoří směrem od městečka. Úkolem architektů bylo strhnout staré stáje a rozšířit budovu o dřevěnou přístavbu, která bude vysoká přes tři podlaží.

Foto: Adolf Bereuter

Dům stojí v malebné alpské krajině.

Foto: Adolf Bereuter

S původní částí domu přístavbu spojuje společná nová střecha a také stejný vzhled omítnutého spodku budovy.

Přístavba slouží jako nový domov pro majitele farmy a jeho rodinu. Původní přední část zůstala nezměněna, prošla jen částečnou renovací, v ní bydlí strýc majitele. Architekti vysvětlují, že jejich dílo není jen řešením pro konkrétní dům, ale mohlo by být inspirací pro řešení lokálního problému. V okolí je totiž více podobných farem, které zůstaly opuštěné.

Foto: Adolf Bereuter

Povrch přístavby celý pokrývají dřevěné latě.

Ač se nově přistavěná část od původní farmy významně odlišuje, zároveň je s ní propojena hned na dvou úrovních. Celá stavba má novou společnou střechu a zároveň je přístavba také jakoby usazena na bíle omítnutém podstavci. Hlavním stavební materiálem jsou ovšem v místě hojně dostupné jedlové dřevo a v interiéru přiznaný beton.

Foto: Adolf Bereuter

V interiéru je bohatě použito místní jedlové dřevo.

Foto: Adolf Bereuter

Všechna tři podlaží propojuje dřevěné schodiště.

Celý povrch přístavby je pokryt mřížovím z dřevěných latí, které mají na některých místech konický profil. Tento tvar zvolili architekti záměrně proto, aby bylo skrz mříže lépe vidět ven, přestože stíní interiér. V nejvyšším podlaží takto mříže obepínají celý balkon, na který je možné vstoupit ze dvou ložnic a z koupelny ložnice hlavní. Před každou z místností je navíc možné mříž otevřít a nechat dovnitř proudit plné slunce.

Foto: Adolf Bereuter

Srdcem domu je společenský prostor tvořený obývacím pokojem propojeným s kuchyní a jídelnou. Je v prostředním podlaží a nabízí nádherný výhled do okolní krajiny z balkonu, který na něj v semiexteriéru navazuje.

Foto: Adolf Bereuter

Kromě přiznaného betonu se v interiéru jako třetí typ povrchu objevuje stěrka v černé barvě, jež dobře ladí s barvou pracovní plochy v kuchyni.

Druhý balkon je na úrovni prostředního podlaží, kde je fasáda také nejvíce otevřená. V případě potřeby je možné zde interiér propojit s balkonem a zvětšit ho o jeho plochu.

Foto: Adolf Bereuter

Po dřevěných schodech se sestupuje až do nejnižšího podlaží, které je vyhrazeno k relaxaci.

Foto: Adolf Bereuter

Hlavním prvkem spodního podlaží je sauna.

Výrazným prvkem interiéru je schodiště, které propojuje všechna tři podlaží - trojici ložnic s koupelnami v nejvyšším, jídelnu s obývacím pokojem a kuchyní v prostředním a saunu s dalším vybavením ve spodním.

Foto: Adolf Bereuter

V nejvyšší podlaží jsou před každou místností z mříží vytvořené okenice, jež lze v případě potřeby odstranit a nechat slunce, aby volně proudilo dovnitř.

Foto: Adolf Bereuter

Z obou balkonů je nádherný výhled do okolí.

Foto: Adolf Bereuter

Nejvíce je fasáda domu otevřena na úrovni prostředního patra. Před obývacím pokojem s kuchyní a jídelnou.

Nová přístavba nabízí majitelům obytnou plochu o velikosti 240 m², které jsou v interiéru dobře využity. Každá z místností nabízí spoustu prostoru a díky zvolenému dřevu světlé barvy působí opticky ještě o trochu větším dojmem. Zároveň všudypřítomné dřevěné prvky na první pohled upoutají vysokou kvalitou řemeslného zpracování. Aby však interiér nepůsobil díky velkému množství dřeva až unyle, ponechali na některých místech architekti záměrně přiznaný beton. Na několik místech pak jako třetí typ povrchu použili stěrku v černé barvě.

Foto: firm Architekter

Půdorys suterénu

Foto: firm Architekter

Půdorys přízemí

Foto: firm Architekter

Půdorys patra

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Jaké přístavby se vám více líbí?
Takové, které ctí původní vzhled domu
80,8 %
Nevím, je mi to jedno
7,7 %
Takové, které dávají jasně najevo, kdy začíná něco nového
11,5 %
Celkem hlasovalo 26 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků