Hlavní obsah

Bramborový dům, ve kterém lze bydlet

Novinky, Jana Nesvadbová

Příbytky, které tvarem připomínají nějaký jiný předmět, mají své kouzlo. I kdyby to mělo být něco tak všedního a přízemního, nebo spíše už podzemního, jako je obyčejná brambora. Právě takový příbytek mají v americkém Idahu.

Foto: Profimedia.cz

Na poli nedaleko města Boise v americkém Idahu mají neobyčejnou bramboru. Je možné v ní bydlet.

Článek

Dům v nezvyklém tvaru vznikl při příležitosti 75. výročí od založení Bramborové komise Idaha. Tento pro Čecha komicky a nepochopitelně znějící státní orgán má za úkol podporu a ochranu pečeti „Grown in Idaho” (tj. Vypěstováno v Idahu), jež zaručuje domácí původ brambor. (Obdobné komise přitom lze nalézt i v dalších státech USA, v zemi to tedy není nic neobvyklého.)

Foto: Profimedia.cz

Bramborový domek přivezl na pole speciální kamion.

Bramborový dům oslavující jedinečnost idažských brambor, které mají podle komise nezaměnitelnou chuť a strukturu, představitelé státní komise poprvé představili na Silvestra v roce 2014, kdy jej jeřáb přenesl z kamionu na náměstí v centru Boise, jež je hlavním a nejlidnatějším městem Idaha.

Pak jej zase na kamion naložili a v rámci propagace této nejvýznamnější plodiny státu Idaho projezdil dům několik let po Spojených státech. Po celou dobu sloužil jako příbytek mluvčího komise.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z konců brambory slouží jako ložnice.

Po několika letech služby jej mírně zmenšili, zachovali jeho původní ocelovou kostru, a beton se sádrou doplnili ještě skelným vláknem.

Domek je v současnosti umístěn tam, kde by člověk bramboru, jedno jak velkou, čekal - na poli. Stejně jako před lety na náměstí a na cestách, i tam jej vezl speciální červený kamion, nazvaný Great Big Idaho Potato Truck (Kamion skvělých velkých idažských brambor).

Foto: Profimedia.cz

V části, která slouží jako obývací pokoj je místo i na poličku a posezení.

Foto: Profimedia.cz

Na obývací část navazuje maličká kuchyňka.

Brambora váží šest tun a na délku měří mírně přes pět metrů. V jejím nitru se ukrývá interiér tvořený jedinou místností, do nějž se ale podařilo vměstnat veškeré potřebné funkce pro bydlení nenáročného páru nadšenců.

Jeden konec slouží jako ložnice, kde je postel pro dva, po jejích stranách jsou ve stěně dokonce niky, coby náhrada nočních stolků.

Foto: Profimedia.cz

Uvnitř brambory je i funkční krb.

Střední část těla brambory je klasická obývací zóna s křesílky, malým stolečkem, a dokonce i poličkou na stěně. Za ní je funkční krb a maličký roh vedle schodiště, po němž se od vchodu vstupuje do nitra domku, je maličká kuchyňka.

V interiéru domku je rovněž toaleta, za níž je skříňka a na ní malé umyvadlo. V miniaturní koupelně nechybí zrcadlo.

Foto: Profimedia.cz

V domku je rovněž malá toaleta s umyvadlem a skříňkou.

Může se vám hodit na Firmy.cz:
Architekti

Anketa

Líbilo by se vám přespat v bramboře?
Ano, mohla by to být legrace
47,6 %
Nevím. Asi by mi to bylo jedno
3,6 %
Ne, je to hloupost
48,8 %
Celkem hlasovalo 84 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám