Hlavní obsah

Domek, který zabere jedno parkovací stání, se vmáčkne ve městě kamkoli

Novinky, Jana Nesvadbová

Dům, který zabere prostor jediného parkovacího místa, navrhli architekti z amerického ateliéru Interface Studio Architects pro hustě zastavené části měst. První stojí ve Filadelfii v americkém státě Pensylvánie. Svůj malý záběr plochy dohání domek pěti podlažími, která ovšem neporušují limity pro maximální výšku budov platné ve většině historických center měst. Stavba získala název Tiny Tower, tedy Věžička.

Foto: Sam Oberter Photography (7x)

Dům má název Tiny Tower, tedy Věžička. Určen je do částí města bez volných, standardně velkých stavebních ploch.

Článek

Projekt domu je součástí revitalizace městské čtvrti Brewerytown a vznikl pro společnost Callahan Ward Companies. Nové budovy začaly vyrůstat na volných místech, jež po desítky let zůstávala bez využití.

V prvních vlnách město zastavělo parcely standardních rozměrů, nyní se zastavují plochy, které mají sice hezkou polohu, nikoli však optimální velikost. Město tak hledalo řešení, které by pokrylo hned dva problémy - domy nepotřebují moc místa a umožňují nenáročné, ekonomicky únosné bydlení.

Foto: Sam Oberter Photography

Schodiště je z vnitřní strany přitisknuto k čelní stěně domu, díky čemuž dům působí živým dojmem. Zvenčí lze totiž dobře sledovat čilý ruch na jeho schodišti.

Z orientace domácnosti na výšku je zřejmé, že dům není míněn pro starší lidi, ani rodiny s malými dětmi. Jeho předpokládanými uživateli jsou mladí lidé, kteří jej mohou mít například jako startovací domov.

Foto: Sam Oberter Photography

Každé z podlaží (kromě podzemí) je navrženo tak, aby se jeho funkce mohla kdykoli podle aktuálních potřeb změnit.

Architekti přišli se zajímavým návrhem stavby, která byla nakonec realizovaná. Na ploše 3,6x8,84 metru stojí dům vysoký 11,58 metru. Celková plocha podlah je 116 m². Svým obyvatelům přitom nabízí i jemné náznaky luxusu - zahrádku za oknem v kuchyni, terásku ve třetím podlaží a střešní terasu přístupnou po venkovním schodišti.

Foto: Sam Oberter Photography

Koupelny jsou umístěné ve třetím a čtvrtém podlaží.

Dům je postaven podle platných energetických standardů. Přehřívání zabraňuje mj. bílá izolační střešní membrána, na každé úrovni je pak klimatizační jednotka.

Základy stavby tvoří betonová vana, na níž je usazena dřevěná kostra čtyř dalších podlaží. Stabilitu zajišťuje speciální ocelový rám umístěný ve středu hloubky stavby. Rám je vysoký přes dvě podlaží a propojuje podzemí s přízemím. Z oceli je vyrobeno i schodiště. Výplně zdí jsou z recyklovaných materiálů.

Foto: Sam Oberter Photography

Schodiště je páteří celé domácnosti, která se rozkládá dohromady na 116 čtverečních metrech.

Jak podotýkají architekti, ač je dům na výšku drobný, jeho vnitřní uspořádání je řešeno stejně jako v mrakodrapech.

Každé z podlaží je zařízeno obdobně, aby je bylo možné využít podle aktuálních potřeb. Kuchyň je v podzemním podlaží, přičemž okno směřuje do snížené zahrádky, koupelny jsou naopak ve třetím a čtvrtém podlaží.

Foto: Sam Oberter Photography

V každém podlaží je malá klimatizační jednotka.

Největší výzvou projektu byl pro architekty návrh již zmíněného schodiště, jehož šachta by za běžných podmínek zabrala prakticky celý objem domu. Pro Věžičku proto navrhli schody z ohýbaného ocelového plátu. Tato tělesa pak přitiskli v interiéru k čelní stěně domu.

Schodiště propouští dovnitř spoustu světla, ovšem chrání soukromí obyvatel domu. Zároveň, protože je okny dobře vidět veškerý pohyb na schodech zvenčí, dům působí živým a zajímavým dojmem.

Foto: Sam Oberter Photography

Z přízemí se schází po schodech do kuchyně, která je pod úrovní země.

Foto: Interface Studio Architects

Půdorysy jednotlivých podlaží, od podzemní kuchyně (vlevo) až po střešní terasu (vpravo)

Foto: Interface Studio Architects

Řez stavbou

Foto: Interface Studio Architects

Umístění schodiště

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám