Hlavní obsah

Finanční poradna: Co dělat, když ještě nebydlíte, ale už máte splácet hypotéku

Postavit dům za vlastní peníze se dnes podaří málokomu. Když neprodáte jiný dům nebo vám nepřistane do klína náhlé jmění, nezbývá než vzít na pomoc hypotéku. Výstavba ovšem trvá měsíce či roky. Ještě nebydlíte, ale banka už požaduje částečné splátky. Co s tím?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Dům s pozemkem se dá pořídit od 1,5 miliónu do několika desítek miliónů korun. Například v okolí Prahy je ale téměř nadlidským úkolem najít pěkný pozemek pod dva milióny korun. Běžný dobře zateplený dům pro čtyřčlennou rodinu vyjde na dalších 3-5 miliónů korun. A tak přichází ke slovu hypotéka.

„Lidé se většinou zaměřují jen na to, kolik budou splácet hypotéku, až dostaví. První úskalí je ale čeká rovnou při výstavbě. Když částečně vyčerpají hypotéku, banka už požaduje placení úroků z vyčerpané částky,“ představuje problematiku Jan Lener z poradenské společnosti Broker Consulting.

Různé montované domy se dají postavit rychle a za pár měsíců můžete bydlet, ale někdy se výstavba protáhne až na dva roky, což je obvyklá maximální délka, kterou banka stanoví pro čerpání hypotéky. „V praxi nejsou výjimečné žádosti o prodloužené čerpání. Někteří klienti staví i tři nebo čtyři roky. Pravda, jedná se většinou o větší domy, ale ani domy běžné kategorie nejsou ušetřeny průtahům,“ doplňuje Lener.

Jakmile ale vyčerpáte peníze od banky, i kdyby to bylo jen pár stovek tisíc, musíte začít bance platit úroky dle sjednané úrokové sazby. „Nejde o malé peníze, když máte vyčerpány 4 milióny, budete platit okolo 12 000 korun měsíčně. Při tom stále v domě nebydlíte a to znamená, že musíte platit za byt nebo dům někde jinde. To celkově prodražuje stavbu a může to po čase dostat pod silný tlak rodinný rozpočet, zejména u lidí, kteří nemají dostatečné rezervy.

A jak se s tímto problémem poprat? Řešením je připravit si rodinný rozpočet a mít připravené peníze předem, další možností je sehnat si pro meziobdobí levný pronájem. Obě varianty můžete podpořit pečlivou přípravou harmonogramu prací a volbou technologie výstavby, která je rychlá, pouze v řádech měsíců,“ uvažuje Lener.

Na vaše dotazy odpovídá Vít Pavelčák ze společnosti Broker Consulting.

Splácíme hypotéku a úvěr ze stavebního spoření, které jsme si vzali na stavbu rodinného domu. Stavba ještě není dokončená, takže v ní zatím nemůžeme bydlet a mít zde trvalé bydliště. Můžeme si odečíst z daní zaplacené úroky?
Pokud se budeme řídit striktním výkladem zákona o daních z příjmu (č. 586/1992 Sb.), je zde pro nás klíčový odstavec 3 bod a. Citace:
(3) Od základu daně se odečte částka, která se rovná úrokům zaplaceným ve zdaňovacím období z úvěru ze stavebního spoření 4a), úrokům z hypotečního úvěru 53) poskytnutého bankou109) nebo pobočkou zahraniční banky 109) anebo zahraniční bankou, sníženým o státní příspěvek poskytnutý podle zvláštních právních předpisů 55), jakož i úvěru poskytnutého stavební spořitelnou 56), bankou nebo pobočkou zahraniční banky v souvislosti s úvěrem ze stavebního spoření nebo s hypotečním úvěrem, a použitým poplatníkem na financování bytových potřeb, pokud se nejedná o bytovou výstavbu, údržbu 61) ani o změnu32) stavby bytového domu nebo bytu ve vlastnictví podle zvláštního právního předpisu 60) prováděnou v rámci podnikatelské a jiné samostatné výdělečné činnosti nebo pro účely pronájmu. Bytovými potřebami pro účely tohoto zákona se rozumí
a) výstavba bytového domu 58), rodinného domu 59), bytu podle zvláštního právního předpisu 60) nebo změna 32) stavby.
Je tedy zřejmé, že rozestavěnou stavbu k bydlení zatím užívat nemůžete, nicméně pokud v nemovitosti budete bydlet po jejím zkolaudování, splnili jste zákonné podmínky a úroky z úvěru si můžete odečíst.
Dcera se zetěm si koupili na hypotéku rekreační objekt s číslem evidenčním. Bydlí tam, mají tam oba trvalé bydliště. Jak je to s odpočtem úroků z hypotéky? Finanční úřad jim to vzal. Známému, který je na tom stejně, to FÚ v jiném městě odmítl. Potvrzení o zaplacených úrocích posílá banka automaticky. Prosím o vyjasnění.
To, co se stalo vašemu známému, je důsledek různých interpretací zákona o dani z příjmů různými finančními úřady. Pro stoprocentní splnění zákonných podmínek pro odečet úroků z hypotéky by měl člověk splnit čtyři věci:
• být účastníkem úvěru, • mít na daném místě trvalé bydliště, • nemovitost skutečně užívat k trvalému bydlení a • být vlastníkem, nebo spoluvlastníkem nemovitosti.
Bohužel dochází k tomu, že některému finančnímu úřadu stačí pouze něco, nějaký vyžaduje vše. V tomto ohledu doporučuji odečítat úroky z hypotéky pouze v případě, že splníte všechna požadovaná kritéria, neboť se může stát, že finanční úřad změní svůj pohled na věc a bude zpětně kontrolovat daňová přiznání, avšak už s novým metrem.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám