Hlavní obsah

Mokré skvrny na stropě byly dlouho záhadou. Vada byla dobře skryta

Novinky, David Tesař, DEKPROJEKT - Partnerský obsah

Stejně, jako se někdy trápí lékaři s diagnózou a příčinou bolestí, ocitají se občas ve stejné situaci i stavební znalci, specialisté a inspektoři. Přesně takový je případ nemoci nemovitosti, ve kterém byl původ problémů dlouho záhadou.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Paní Milada má byt, který je dvě patra pod střešní terasou bytového domu.

Článek

V bytě paní Milady, který je v relativně novém bytovém domě, se v zimě objevily na stropě mokré skvrny. To se někdy stává. Divné ale bylo, že byt paní Milady není pod střechou ani pod střešní terasou a nad ním jsou ještě další dvě patra. Skvrny se objevily v prostředku pokoje, nebyly u obvodových stěn ani u oken.

Při průzkumu bylo zjištěno, že některé detaily na terase domu nejsou úplně stoprocentní. V domě ale nebyla žádná konstrukce, která by mohla vodu z terasy svádět ke stropu paní Milady.

Na základě svých zkušeností stavební specialista tedy předpokládal, že problém je v rozvodech vody či topení. Specializovaná instalatérská firma tedy provedla tlakovou zkoušku všech potrubí. K žádnému poklesu tlaku ale nedošlo! Potrubí se zdálo být těsné. Kde se voda na stropě paní Milady bere?

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Na stropě bytu se objevily výrazné mokré skvrny.

Nebudeme vás déle napínat. Při kontrole potrubí pro rozvod vody do topení si instalatéři všimli, že byl použit systém potrubí, který má relativně velkou teplotní roztažnost.

Při provádění tlakové zkoušky se používá studená voda. S tou bylo potrubí těsné. Pokud je ale topná sezona v plném proudu a potrubím teče horká voda, dojde k teplotnímu roztažení potrubí a netěsnosti by se mohly objevit.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

U dveří na terasu o dvě patra výš byly sice nalezeny drobné netěsnosti, ale nebyla cesta, jak by se voda dostala až na strop paní Milady.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Poloha mokrého místa nijak nesouvisela s obvodovými stěnami ani koupelnami.

A tady byl skutečně zakopaný pes, či spíše defekt. Po rozkopání podlahy nad místem zatékání v zimě, kdy se topilo, bylo objeveno potrubí, které se ve spoji „rosilo”. Záhada byla vyřešena.

Uvedený případ hezky ilustruje, že nemoci nemovitostí jsou někdy dost zapeklité a i zkušený stavební specialista či inspektor se pěkně potrápí.

Inzertní sdělení

Trápí vás na domě či bytě technické problémy:

● Máte vlhko ve sklepě?

● Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?

● Máte mokré skvrny pod střechou?

● Cítíte od stěn průvan a chlad?

● Nemůžete v zimě vytopit místnosti?

● Slyšíte hluk z okolních místností?

● Slyšíte kroky z chodby?

● Bude mě soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?

● Trápí vás na vašem domě či bytě jiný technický problém?

či

Prodáváte či kupujete nemovitost a chcete mít jistotu, že vše proběhne férově.

● Chcete provést inspekci nemovitostí a popsat technický stav nemovitosti?

či

Stavíte či máte nemovitost a chcete uspořit náklady na elektrickou energii.

● Zajímá vás fotovoltaika a chcete si pořídit na střechu solární panely a získat na ně dotaci?

Specialisté a inspektoři NEMOPAS, Znaleckého ústavu Dekprojekt a DEKSOLAR vám pomohou. Vycházejí přitom ze své více než dvacetileté zkušenosti s poruchami a diagnostikou staveb a pětileté zkušenosti s projektováním a instalací fotovoltaických panelů.

Foto: Nemopas

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám