Hlavní obsah

Ošemetná otázka, kam s nimi, platí i pro zásuvky. Poradíme vám

Na rozdíl od různých zdobných předmětů, které lze na stěnách v domácnostech objevit, technické prvky, jako jsou zásuvky a vypínače, je třeba umísťovat podle určitých pravidel. Jsou ovšem situace, které si žádají individuální přístup. Víme, jak na to, a hlavně co si dopředu promyslet a pohlídat.

Foto: Obzor

Retro LED stmívač v sobě propojuje moderní systém s retro designem. Při sladění vzhledu se zásuvkou vzniká dokonalý detail koupelny.

Článek

Pro umísťování zásuvek a vypínačů platí jistá pravidla. Je výhodné se jich držet, protože zejména při pozdějších rekonstrukcích nebo třeba i jen při nutnosti vrtat do zdí mohou řemeslníci správně vytušit, kudy zhruba vedou v daném místě rozvody. Zároveň tato pravidla respektují přirozenou anatomii průměrně vysokých lidí, eventuálně tradiční rozmístění nábytku v místnostech.

Za uživatelsky komfortní je považována výška usazení vypínače 120 centimetrů – měřeno od podlahy ke středu vypínače, a to z důvodu praktičnosti v těsné blízkosti dveří.

Zásuvky se pak standardně osazují do výšky 20 až 30 centimetrů od podlahy. Pokud je však třeba umístit je nad pracovní plochu kuchyňské linky nebo desky stolu, bývá pravidlem, že se montují vedle vypínače, s nímž mají i sjednocený vzhled.

Tajnosti kuchyňských zásuvek

Tipy a trendy

Trochu jiná pravidla však platí v koupelně, tedy v blízkosti vodních zdrojů, kde bychom si měli dát pozor zejména na dostatečnou vzdálenost umístění přístrojů elektroinstalace, která je dána technickou normou.

„Například umístění zásuvek v blízkosti umyvadla či dřezu určuje tzv. umývací prostor, tedy pomyslný pruh stěny stoupající v šířce umyvadla od podlahy až do výše 250 centimetrů. Zásuvky mohou být umístěny u hranice tohoto prostoru, ale pouze v minimální výšce 120 centimetrů od podlahy. Pokud potřebujete zásuvku instalovat níže, je třeba dodržet od hranice umývacího prostoru dvaceticentimetrovou vzdálenost,“ upozorňuje Marek Beneda ze společnosti Obzor Zlín.

Instalace zásuvek do skleněného panelu

Velice efektně působící panel za pracovní plochou v kuchyni zdánlivě neposkytuje možnost umístění zásuvek na tuto stěnu. V praxi lze tuto situaci ale samozřejmě řešit, a to pečlivým promyšlením umístění dostatečného množství zásuvek a vypínačů na stěně za pracovní plochou ještě před objednáním panelu.

„Celoskleněné obklady se vyrábějí z kaleného skla, které již nelze dodatečně nijak mechanicky opracovávat. Z tohoto důvodu je proto opravdu důležité dbát na přesné zaměření prostoru, a to včetně otvorů pro vypínače a zásuvky. Roli zde hraje opravdu každý milimetr, protože na místě už skleněný obklad nijak nezkrátíte ani neobrousíte. Při samotné montáži obkladu se musí nejprve sundat pohledové části vypínačů a zásuvek a vedení elektroinstalace se protáhne skrze připravené otvory. Po krátkém vytvrdnutí lepidla, kterým se obklad pevně přilepí ke stěně, se mohou instalovat zpět,“ vysvětluje Petr Paksi ze společnosti JAP Future.

Zásuvky implementované do pracovní desky

Velmi elegantním řešením může být v některých případech také zakomponování zásuvek přímo do pracovní desky v kuchyni. Jde obvykle o box, který se po zatlačení na jednu stranu vyklopí a tím se odhalí otvory zásuvek.

Ve chvíli, kdy nejsou potřeba, jsou téměř v jedné rovině s deskou. I jejich přítomnost na pracovní ploše je ovšem třeba mít už dopředu promyšlenou.

Foto: Oresi

Výklopné zásuvky v pracovní desce z kompaktního laminátu.

„Vždy záleží především na materiálu, ze kterého je kuchyňská pracovní deska vyrobena,“ upozorňuje Petr Kaluža, šéfarchitekt společnosti Oresi, a doplňuje:

„Pokud jde o HPL desku, vyřezávají se otvory pro vestavné, výklopné nebo výsuvné elektro zásuvky na místě. Tyto produkty jsou obecně vybaveny voděodolným lemem, který přesahuje přes výřez a zespodu bývá zajištěn speciálním zámkem. Co se týká materiálů, jako je kompaktní laminát, umělý kámen, litý kámen, ale také třeba keramika, výřezy se přesně zaměří při instalaci kuchyně a připravují na CNC strojích ve specializovaných dílnách dodavatelů těchto desek. (Je třeba počítat s tím, že proces trvá přibližně tři týdny – pozn. redakce.) U masivních dřevěných desek a spárovek platí pro instalaci těchto zásuvek stejné pravidlo jako u HPL desek,“ uzavírá architekt.

Zásuvka v koupelnové skříňce? I to je možné!

Jiným zapeklitým místem, kde je zásuvka neodmyslitelně potřeba, ale kde je na ni někdy málo místa, je koupelna. V takovém případě není od věci poohlédnout se po jiném řešení.

Malou koupelnu řešte efektivně

Jak na to

„Ideálním prostorem k umístění elektrických zásuvek v koupelně jsou zrcadlové galerky. Nemusíte se zabývat jejich vzdáleností od vodního zdroje z hlediska bezpečnosti, ale zároveň je ukryjete do skříňky, takže nic nenarušuje dokonalý dojem z interiéru koupelny. Vysoký komfort pak nabízejí modely nejen s integrovanou elektrickou zásuvkou, ale i se zabudovaným osvětlením a oboustranným zrcadlem,“ radí Petr Blažek ze společnosti Dřevojas.

Zásuvky v blízkosti posuvných dveří

Nad umístěním zásuvek a vypínačů je potřeba přemýšlet dopředu také v případě plánovaných dveří zasouvaných do stavebního pouzdra. To v takovém případě v podstatě nahrazuje část příčky.

Pokud mají být vypínač či zásuvky instalovány v místě jeho zabudování, lze využít praktickou elektrokrabičku, která zapadne do prolisu ve stavebním pouzdře. Jeho rozměry přesně odpovídají normované velikosti elektrického zařízení.

Před pořízením stavebního pouzdra je vždy ale dobré se nejprve informovat, zda je elektrokrabička součástí balení a pro jakou maximální hloubku vypínače nebo zásuvky je určená.

Anketa

Máte zásuvky v koupelně umístěné podle platné normy?
Ano, ovšem.
80,6 %
Neměli jsme, ale při rekonstrukci jsme to nechali udělat správně.
2,9 %
Rádi bychom, ale u nás to prostě nejde.
3,3 %
Nemám ponětí.
13,2 %
Celkem hlasovalo 509 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Lákadla chytré domácnosti

V dnešní době už nejsou chytré pouze telefony. Tímto přídavným jménem bývají označovány také žárovky, termostaty a řada dalších zařízení. Poradíme, jak takovou...

Chytrá střešní okna se řídí počasím

Střešní okna se sama automaticky otevírají, zavírají i zastiňují. A to s ohledem na on-line předpověď i skutečný stav počasí. Vše je možné díky senzorům...

Výběr článků

Načítám