Hlavní obsah

Chytré žárovky umí uzpůsobit svůj jas i odradit zloděje

Právo, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím dál častěji si lidé do bytu pořizují chytré žárovky. K mání jsou od několika set korun za kus, dražší vyjdou na více než 1000 Kč. Liší se zejména tím, že ty levnější bývají bílé s možností měnit jas a odstín, dražší žárovky mohou měnit i barvy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Pokud používáte staré žárovky, vyplatí se nad koupí těch chytrých zamyslet i proto, že se jedná o LED žárovky, které mají násobně nižší spotřebu. Podobně lze pod kuchyňskou linku pořídit chytrý LED pásek.

Architekti přivedli do domu světlo a barvy, zajímavostí je prosklená střecha

Tipy a trendy

Uvažujete-li o chytrých žárovkách, vyplatí se pro začátek koupit rovnou startovací sadu s více kusy, cenově je to o dost výhodnější, než je kupovat po jedné.

Zprovoznění chytré žárovky není žádná věda, zvládne to každý. Žárovku standardně namontujete, ale k tomu si do telefonu nainstalujete příslušnou aplikaci doporučenou výrobcem žárovky. Žárovka se po rozsvícení připojí k domácí wi-fi síti a během krátké chvíle už ji vidíte i v aplikaci v telefonu.

Sladí se i s hudbou

Žárovky se ovládají buď přes aplikaci v telefonu či tabletu, s pomocí hlasového asistenta, anebo k nim lze dokoupit vypínač. Ten je na baterie, není tak nutné zajistit k němu přívod elektřiny. Lze jej umístit kamkoliv a třeba ho i přenášet. Jinak je samozřejmě možné chytré žárovky i nadále obsluhovat klasickým vypínačem na zdi.

Pomocí aplikace plynule ovládáte jas i barvu. Žárovky lze v aplikaci „řadit k sobě“, takže je najednou rozsvítíte všechny anebo změníte barvu všech světel v pokoji.

Některá svítidla nabízejí množství barevných schémat. Lze tak nastavit světlo vhodné pro odpočinek, soustředění, čtení nebo ho nechat postupně zeslabit pro usínání. Nastavit lze i režim probouzení, kdy se světlo ve stanovený čas začne ráno postupně rozsvěcet.

Nesvítíme někde zbytečně? Astronomové by rádi v noci zhasli

Věda a školy

Pokud svítidlo synchronizujete s chytrou televizí, může přizpůsobovat barvu obsahu na obrazovce, což je šetrnější pro oči. Je také možné synchronizovat barvu a intenzitu světla s hudbou.

Interiér v podkroví spolehlivě prosvětlí střešní okna

Tipy a trendy

Praktické je, že tyto žárovky lze ovládat, i když nejste zrovna doma, a tak je třeba z dovolené můžete rozsvěcet a zhasínat, a odradit tak případné zloděje.

Zloději ukradli z domu věci za miliony, zachytila je fotopast

Krimi

Pokud chcete, žárovky se rozsvítí po vašem návratu domů automaticky buď díky přikoupenému pohybovému čidlu, nebo lze nastavit jejich rozsvícení, jakmile se blížíte domů a váš telefon se připojí k domácí wi-fi síti. To však nemusí být vždy praktické.

Třeba když se z veselení s přáteli vrací člen domácnosti v dobré náladě až uprostřed noci a místo toho, aby potichu a nenápadně proklouzl, se celý byt rozsvítí jako vánoční stromek.

Anketa

Máte doma alespoň jednu chytrou žárovku?
Ano, už dlouho.
16,9 %
Ano, ale teprve krátce.
3,4 %
Zatím ne, ale plánujeme jejich nákup.
13,7 %
Ne a ani je kupovat nebudeme.
66 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 967 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám