Hlavní obsah

Jak si v klidu a bezpečí užít silvestr se psem a kočkou

Novinky, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silvestr je opět za dveřmi a s ním i veselí, dobré jídlo, alkohol a organizované a domácí ohňostroje. Obzvlášť to poslední je pro některé majitele psů a koček doslova každoroční noční můrou. Silvestr ale pro domácí mazlíky nemusí být tak stresový, pokud majitelé dodrží několik základních pravidel, která jim pomohou přelom roku strávit v pohodě.

Foto: Roman Mašín

Nabídnout psovi nebo kočce pamlsky, které pro ně nejsou určeny, není přilepšením, ale založením na trávicí problém.

Článek

Doba mezi vánočními svátky a silvestrem je většinou ve znamení plných lednic, rodiny si dopřávají víc než v běžném roce. A bohužel mnozí se snaží nějak přilepšit i svým psům a kočkám.

„Nejhorším nápadem majitele je, že během svátků změní běžné složení stravy, kterou dává svému psovi nebo kočce, aby jim takzvaně přilepšil,“ říká veterinární zdravotní sestra Věra Čulková a varuje: „Metabolismus zvířat je nastaven na určité běžné složení krmné dávky a najednou ji majitel změní. To vede většinou pouze k jedinému - k zažívacím potížím zvířete.“

Je jedno, zda zvířeti přilepšíte méně kvalitní nebo luxusní stravou, jeho organismus bude reagovat většinou negativně. Nechutenství a průjem nebo naopak zácpa jsou nejčastější důsledky takového svátečního přilepšení.

Podobně škodlivé je i přilepšení ve formě zvýšeného množství krmení nebo jeho častější podávání.

U psa nebo kočky s nadváhou hrozí stejná zdravotní rizika jako u člověka. A u některých jedinců je docela problém se nadváhy zbavit. Pamatujte tedy, že pro zvířata neexistují žádné významné dny v roce, ani je tak nevnímají.

Jak vybrat pro psa správný cvičák

Jak na to

Pro ně jsou volné dny významné tím, že mohou být více se svými pány, a tak místo přilepšení v jejich krmné dávce stačí, když se jim budete více věnovat. To pro ně bude dárkem nejlepším.

Stromeček a ozdoby

Vánoční stromeček a dnes také stále častější vnější vánoční výzdobu domu má většina lidí u nás až do lednového svátku Tří králů. I na silvestra je dům opleten elektrickými girlandami a uvnitř září ozdobený stromek. To jsou dvě kritická místa pro psy a kočky.

Především proto, že ve vybavení domu nejsou po celý rok, a jak každý majitel čtyřnohých členů domácnosti ví, vše nové a neobvyklé většina psů a koček hned zkouší, prověřuje a v nejhorším případě se snaží odstranit.

Případy, kdy kočka nebo pes shodí vánoční stromek, nejsou jen veselé filmové skeče. Pokud na něm máte skleněné ozdoby, jejich střepy mohou na zvířecích tlapkách způsobit nepříjemná a dlouho se hojící zranění.

Elektrické osvětlení stromku a vánočních girland je dnes už naštěstí většinou napájeno bezpečným napětím maximálně 24 V.

Foto: Helena Lopes

Vánoční ozdoby na stromku jsou pro zvídavé mazlíčky neodolatelné.

Ale stržený světelný řetěz se pro zvíře může snadno stát pastí, do které se zamotá, v horším případě se na něm může i uškrtit.

Řešením může být nepoužívání zcela zbytečného zdobení domu zvenčí a používání jiných než skleněných ozdob na stromek.

Továrna, kde vznikají nejžádanější vánoční ozdoby

Vánoce

Alkohol a výcvik k sobě nepatří

Silvestr je často spojen se zvýšenou konzumací alkoholu a domácími oslavami s přáteli. Domácí mazlíčci samozřejmě jsou u toho také. Především jim hrozí, že někde na stole najdou nestřežený alkohol a ten vypijí.

Pokud si líznou vína nebo piva, není to žádná tragédie, přestože by se to stát nemělo. Ale převržená láhev s tvrdým alkoholem, který z podlahy malý pes nebo kočka slížou, pro ně může být smrtelným nebezpečím.

A už zcela nepřijatelné je, pokud si nějaký opilec vzpomene, že by měl dát zvířeti alkohol také ochutnat.

„Pro psa je smrtelná dávka alkoholu 4 gramy na kilogram hmotnosti, u kočky je to obdobné, ale i menší dávka už může nevratně poškodit jejich organismus,“ varuje Věra Čulková.

Alkoholem ojínění majitelé zvířete také často mají nutkání předvést, jak je zvíře poslouchá a jak dobře je vycvičené. To, že pes vnímá velice citlivě nejen hlasové projevy majitele, ale i jeho „řeč těla“, je dobře známé. Opilý majitel je tak pro psa podivný a jeho povely pro něj mohou být zmatené.

Foto: Roman Mašín

Chtít předvádět vycvičenost zvířete během silvestrovského alkoholového opojení není ani trochu dobrý nápad.

Majitel pak často přitvrdí, protože ho pes neposlechne, jak si představoval, a neštěstí může být na světě. Pokousaní majitelé nebo i jejich rodinní příslušníci v takovém případě nejsou nic výjimečného.

Proto, pokud na silvestra něco upijete a máte potřebu předvést své zvíře ostatním, předveďte jim, jak se nechá hladit a jak je přítulné. Výcvik nechte na dobu, kdy vystřízlivíte.

Silvestrovské pohoštění: tipy na rychlé a přitom výtečné chuťovky

Vánoce

Nebezpečné pochutiny

Stoly se na silvestra většinou prohýbají nejen pod lahvemi s alkoholem, ale jsou také plné dobrot, které domácí zvířata mohou velice lákat. Avšak pozor, mnohé z dobrot, které lidé konzumují bez problémů, jsou pro domácí zvířata i smrtelnými jedy.

Málo je známo, že pro kočky je škodlivé hroznové víno - a tedy i hrozinky - jež mohou způsobit selhání ledvin. Česnek, cibule nebo pažitka u psů a koček v těle likvidují červené krvinky, a tak při jejich nadměrné konzumaci dochází k chudokrevnosti.

„Často se setkávám s tím, že návštěvy u nás chtějí mé psy odměnit kouskem čokolády,“ konstatuje chovatel čivav Rudolf Gaubner.

„Nikdo z nich si ale neuvědomuje, že když dá tak malému psovi kostičku čokolády, dostane do jeho těla tolik kofeinu a dalších stimulačních látek, jako kdyby sám vypil litry silné kávy,“ vysvětluje.

Čokoláda a káva mají na zvířecí organismus stejné účinky jako na ten lidský, ale už v podstatně nižších dávkách. Je proto třeba vždy brát v úvahu poměr hmotností zkonzumované pochutiny a těla zvířete.

Znamená to, že pokud váš třicetikilový pes omylem sežere půl tabulky hořké čokolády, nemusíte volat veterináře, protože smrtelná dávka je až 500 mg na kilogram hmotnosti.

Ale pokud takový kus dobroty pozře tříkilová kočka, je důvod k velkým obavám, protože u ní je dolní hranice méně než poloviční než u psa. V takovém případě je třeba okamžitý zásah veterináře.

Bouchá se, že by i partyzán utekl. Rachejtle bez povolení dělají obcím těžkou hlavu

Domácí

Ohňostroj nemusí být problémem

Nejčastějším problémem silvestra je tradičně ohňostroj. Probírají ho každoročně podrobně všechna média. Každý rok je plno případů, kdy psi nebo kočky v panice v nejhorším případě vběhnou pod auto.

Psi ale mnohem častěji při zaslechnutí silných výbuchů utečou, a pak už netrefí zpět domů. Co s tím? Nutno říci, že reakce na ohňostroje jsou velice individuální.

Zvířata v přírodě jsou zvyklá na rány a světelné záblesky třeba při bouřce. Domácí psi a kočky už mají mnohé přirozené reakce a instinkty utlumeny.

Foto: Tomas Ryant

Kočkám během ohňostroje stačí, aby měly k dispozici nějaké klidné nenápadné místo, na které se mohou schovat.

Kočku je třeba držet doma v tichém a klidném místě. Nejčastěji si ho sama najde. Nijak ji nestresovat, nenutit se chovat na klíně a podobně. Tak většina koček půlnoční silvestrovské veselí bez úhony přečká.

U psů je dobré snažit se takové stresové situaci předejít. Skutečnou panickou vrozenou reakci má jen malá část zvířat. U těch pomůže opravdu jen držet psa doma, případně mu po poradě s veterinářem nasadit uklidňující prostředky.

Většina psů má ale strach z ohňostroje proto, že na něj prostě není zvyklá. „Majitelé psů, kteří odmalička zvykají štěně na různé podněty včetně střelby nebo právě různé rachejtle, většinou nemají se silvestrem žádné problémy,“ říká cvičitel psů Petr Tůma. „Některé kynologické kluby dokonce pořádají speciální hodiny, kde si psi na ohňostroje zvykají,“ radí.

Neméně důležitá je i důvěra psa ve svého majitele. Vždyť důvěra a věrnost psa k němu je příslovečná. Pokud tedy majitel na ohňostroj nereaguje, pak pes je jeho chováním uklidněn a bere výbuchy a světelné efekty jako věc bezpečnou, které se není třeba bát.

Výcvik psa pro tyto situace je ale dobré vždy pod vedením zkušeného trenéra. Stačí jen malá chyba a výcvik má zcela opačný efekt.

A jedna rada na závěr, pokud máte psa, který se ohňostroje bojí, nepomůže násilná metoda, kdy ho o silvestrovské půlnoci násilím vytáhnete před dům a třesoucího se necháte na vodítku stát. Jsou dokonce případy, kdy takový pes zkolaboval a uhynul.

Silvestr ještě nezačal a pyrotechnika už zraňuje

Domácí

Smrtelný nikotin

Ke konzumaci alkoholu na silvestra patří často i značné množství vykouřených cigaret. Ale pozor, pro psa a kočku je smrtelná dávka nikotinu až 5x nižší než u člověka.

Zvířeti stačí množství nikotinu z jedné cigarety ke smrtelné otravě. Proto je třeba dávat pozor i na odhozené nedopalky třeba na terase nebo zahradě.

Hned na Nový rok si projděte svou zahradu, zda na ní někde neleží zbytky zábavní pyrotechniky z nočního ohňostroje. I kusy vyhořelých raket a petard stále obsahují smrtelně jedovaté sloučeniny a hlavně kočky by si jistě rády s takovými zbytky pohrály.

Reklama

Související články

Pes bez obojku jako by ani nebyl

Patří neodmyslitelně k sobě. Pes a jeho obojek. Každý ví, že když opouští byt, dům, oplocený pozemek, musí ho svému zvířecímu miláčkovi navléknout. Je na něm...

Jak vybrat pro psa správný cvičák

Každý pes potřebuje alespoň základní výchovu a výcvik. O tom snad už dnes nikdo nepochybuje. I když jsou občas slyšet hlasy, že některá plemena se zkrátka...

Výběr článků

Načítám