Hlavní obsah

Domácí wellness uvolní tělo i mysl

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzim se tma vkrádá do oken čím dál dříve, na organismus útočí sychravé počasí, viry a bacily. Posílit imunitu můžeme sportem, otužováním a zdravou stravou, ale i pobytem v sauně nebo ve vířivce.

Foto: Mountfield

Akrylátová vířivá vana Everest s pěti ergonomickými pozicemi nabízí např. hydromasáž z 88 proudových trysek (včetně podsvícení), podpořenou mohutným sopečným efektem nebo kyslíkovou terapií pro obnovu pleti.

Článek

Sauna pozitivně ovlivňuje činnost srdce, mírní bolesti svalů i kloubů a podporuje pocení, vylučování toxických látek z těla. Hlavně v zimě oceníme, že si v ní prohřejeme kosti, v saunování ale lze pokračovat i po zbytek roku a třeba v domácím prostředí.

Sauna může vypadat jako malý dřevěný domek na zahradě, menší uzavíratelná infrakabina pro dva se vejde například i do ložnice.

S masáží ramen, zad, kříže a nohou, s prokrvením pokožky vodním proudem a bublinkami pomůže vířivka umístěná na terase nebo v zimní zahradě. Regulované ohřívání vody zpříjemní pobyt ve vířivce v chladnějších měsících.

Oba způsoby relaxace snadno doplníme poslechem hudby ze zabudovaných reproduktorů, světelnou terapií. Vyzkoušíme aromaterapii - v sauně díky roztokům s esenciálními oleji nebo sušeným bylinkám nahřívaným v miskách.

Vířivka může být vybavena zásobníkem vonných esencí, specificky upravenou sadou trysek uvolňujících jemný poryv vzduchu, který napomáhá k šíření vonné esence a zároveň přispívá k okysličování vodního proudu.

Kde se zapotíme

Do rodinného domu a hlavně do menšího bytu jsou vhodné infrasauny. Existují verze pro jednu až dvě osoby, rodinný model pojme čtyři. Optimální je zvolit takové rozměry uzavíratelné kabiny, aby každá osoba měla pro sebe prostor aspoň 1,4 m3.

Infrasauna nevyžaduje speciální odvětrávání, nevytváří páru, relativní vlhkost uvnitř se pohybuje od 30 do 50 %. Za zhruba 10 minut se vyhřeje na 60 °C, tělo se prohřívá hloubkově. K vytápění se používají keramická, karbonová topidla i jejich kombinace.

Foto: Marimex

Při výrobě infrasauny Marimex Family 2001 XXL bylo použito dřevo kanadského jedlovce, hemlocku. Odpočinku pomůže zabudovaná světelná terapie s imitací nebe. V infrasauně je 11 karbonových topidel pracujících s povrchovou teplotou 70 až 170 °C.

Na trhu jsou typizované finské suché sauny, vytápěné elektrickými kamny. Hodí se do domu i do bytu, vlhkost v nich je minimální. Klasická parní sauna může být v podobě malé dřevěné stavby doplňkem venkovního bazénu, jezírka a terasy. Její součástí bývají kamna s kameny, které se polévají vodou, vlhkost se zde pohybuje mezi 80 až 100 %, proto vyžaduje speciálně řešené větrání zajišťující cirkulaci vzduchu.

Některé sauny kombinují saunové topidlo s prohřívacími infrapanely. S vestavěnou saunou jakéhokoli typu počítáme už při projektování domu a její stavbu svěříme odborníkům.

Foto: Mountfield

Kabina finské sauny Freya ze smrkového dřeva má čtvercový půdorys a prosklené průčelí. Za ním čeká útulný interiér s členitým uspořádáním tří lavic pro nerušenou relaxaci.

Cena: levnější saunové infraboxy pro jednu osobu začínají na 17 tisících, pro dvě a více osob počítáme s rozpočtem mezi 22 až 65 000 Kč.

Venkovní model finské sauny (hl. 146 / v. 228 / š. 196 cm) vyjde na 50 000 Kč. Suchou finskou saunu pořídíme už od 30 000 Kč. Parní varianty stavěné na míru jsou nejméně dvakrát dražší. Cenu ovlivní typ a rozměry sauny, vybavení a doplňky, případné stavební práce a instalace.

Šikovný student si postavil saunu. V bunkru z druhé světové války

Tipy a trendy

Masérem je vodní proud

Moderní vířivky jsou detailně propracované a technicky vybavené. Nabízejí nejen hydromasáže různé intenzity, ale mohou mít komponenty pro aromaterapii

či barevné podvodní reflektory pro chromoterapii (terapie barvami). Vířivky většinou obsahují dva základní typy hydromasážních trysek - vodní a vzduchové.

Vodní trysky tvoří přímý, rotační nebo pulzační typ proudu pro uvolnění svalů a kloubů. Vzduchové bublinky, ne nepodobné těm v šampaňském, provádějí svým prouděním povrchovou masáž a přenášejí uvolňující vibrace do celého těla. Vířivka má obvykle malé rozměry, není primárně určena k plavání, ale ke klidové relaxaci a rehabilitaci. Stačí si do ní sednout, napůl lehnout a nechat se masírovat.

Pro domácí instalaci se nejčastěji nabízí vířivka pro jednu až čtyři osoby. Výhodou vířivek je poměrně malý objem napuštěné vody (1 až 2 m3). Obvyklý je průměr mezi 1,5 a 2 m a hloubka kolem 60 cm. Kromě van klasických tvarů existuje i vířivka kulatá, oválná, hranatá, rohová apod.

Foto: Usspa

Vířivku Combi SpaiN lze umístit přes roh k termálnímu bazénu Swim Spa, a tak plně využívat možností obou. Ve vířivce oceníme teplejší vodu pro relax, ve Swim Spa o pár stupňů chladnější pro plavání s regulovatelným protiproudem.

Cena se odvíjí od typu, tvaru, objemu, funkcí, počtu trysek a dalších ukazatelů, rozhodují také doplňky jako mj. osvětlení, schůdky, aromaterapie, chromoterapie, vodopády, křesílka, lehátka, včetně přípravků na ošetření vody.

Nafukovací mobilní vířivky seženeme od 10 000 Kč (o objemu cca 600 l). Cena luxusnější vířivky začíná na 90 tisících.

Vůně do infrakabiny
Vonné prožitky během saunování podtrhnou uvolnění těla i mysli. Vybereme samostatnou vůni, třemi nebo čtyřmi stisky pipety nabereme olejíček a nakapeme do misky s cca 100 ml vody uložené v prostoru kabiny. Jako zesilovač k základní vůni stačí jeden stisk pipety k jednomu až dvěma stiskům pipety základní vůně. U saun finských je možné roztokem přímo polévat i kameny. Dávkování: 3 až 5 ml/1 l vody. Nenaředěná esence nesmí být na kameny aplikována!
Eukalyptové esence usnadňují dýchání. Působí jako stimulant, zahánějí únavu, povzbuzují smysly. Eukalyptové aroma může být použito pro samostatný nálev nebo jako osvěžující kafrový zesilovač k základním vůním.
Energickou svěžestí se vyznačuje vůně pomeranče, působí na centrum pohody a štěstí, umí povzbudit a dodat síly v chladných a ponurých zimních dnech.
Teplá, sladká a těžká je vůně medu, náznak vanilky jí propůjčuje smyslnost. Medové aroma může být použito pro teplý, smyslný nálev nebo jako prohřívající zesilovač k základním vůním.
Éterické oleje kosodřeviny prohlubují dech, používají se v přípravcích uvolňujících horní cesty dýchací, mají lehce antiseptické účinky. Podporují krevní oběh, uleví od bolestí svalů a kloubů.
Zdroj: Mountfield

Anketa

Plánujete si pořídit saunu?
Ano, máme to v úmyslu.
30,2 %
Zatím o tom jen tak napůl uvažujeme.
9,1 %
Už ji máme.
34,5 %
Ne, neplánujeme.
26,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1008 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Koberec svým chodidlům dopřejte i venku

Koberec příjemný na omak, nenáročný na údržbu a vzdorující rozmarům počasí můžete mít na zahradě, balkonu, terase nebo na předzahrádce bytu či domu. Nevěříte?

Výběr článků

Načítám