Hlavní obsah

Vířivky a domácí infrasauny uleví od stresu i bolavých svalů

Právo, Sylva Svobodová

Bazénová sezóna sice skončila, ale užívat si vodní relax můžeme dál. A to v teplé vodní lázni - vířivce, která uvolní svaly, tělu dopřeje regeneraci, zvýší naši imunitu. Podobně jako infrasauna. A báječné na tom je, že obojí lze mít doma prakticky hned.

Foto: Albixon (2x)

Vířivky jsou termální hydromasážní bazény vhodné do interiéru i exteriéru. Vybaveny jsou aromaterapií, hydromasáží, mají kvalitní audiosystém, snadno k nim připojíme vlastní přehrávač hudby, není problém sledovat ani film.

Článek

V soukromých termálních bazénech a vířivkách se dá koupat celý rok. Díky nastavitelnému proudu se dostaneme do kondice a zima nám taky nebude.

Voda je vyhřívaná, a když máme dost aktivního pohybu, posadíme se do vytvarovaných křesílek a lehátek a pustíme na sebe hydromasážní trysky. Vířivka ručí za hřejivou koupel v rozmezí teplot 37 až 39 °C.

Foto: Mountfield

Nafukovací vířivka Lay-Z-Spa Palm Springs má zabudovaných 120 trysek, které chrlí proudy příjemně teplé vody obohacené miliony bublinek.

Vířivka na celý rok

Cena vířivek má široké rozpětí. Může stát do deseti tisícovek, ale také přesahovat částku dvě stě tisíc. Záleží na tom, kolik chceme investovat.

Sofistikované modely automaticky řídí svůj chod, snadno se integrují do systému chytré domácnosti a dají se ovládat přes web i mobil.

Foto: Albixon

Vířivka Nirvana je vhodná pro 5 osob, počet lehátek 2, rozměr 220 x 220 x 97 cm. Oceníme 60 nerezových hydromasážních trysek s odstupňovanou rychlostí. Dotykový panel má barevný displej a zabudovaný audio systém.

Zásadní je, kolik osob v ní bude aktivně pobývat, zda plánujeme přizvat širší rodinu, přátele. Koupě vířivky není malá investice, a proto se vypravíme do specializovaného obchodu, a naživo ji vyzkoušíme.

Preferujeme model, který bere ohled na různé výšky postavy a umožňuje i masážní pozice nohou v různých polohách, včetně možnosti sezení v obou směrech.

Jak funguje chytrá vířivka?

Základem spa (= vířivý masážní bazén) je akrylátová skořepina různých tvarů a barev, pod kterou se nachází rozvaděč (centrální mozek), který ji dokonale řídí.

Chytrá vířivka automaticky běží, umí se sama čistit, dohřívat v době masáže, lze ji ovládat na dálku, připojit na internet.

Foto: Usspa

Relaxační swim spa zakrýváme nejen na zimu pohyblivým zastřešením, které funguje na automatiku.

Z hlediska uživatelské příjemnosti doporučují odborníci zvolit produkt, který nabízí oddělená tlačítka od hlavního displeje. K displeji na lemu vířivky se totiž musíme neustále naklánět a měnit pozici při hydromasáži. Když je další ovládání umístěno uvnitř spa, máme k němu blíže a lépe údaje kontrolujeme: teplota vody, čas pobytu, indikace chodu topení a filtrace je pro nás čitelnější.

Praktický tip: Ověřme si, zda jsou pro nás údaje čitelné i bez brýlí. Ty budeme ve vířivce pravděpodobně odkládat.

Foto: Bauhaus

Hydromasážní vířivka Havana má rozměry 2000 x 2000 x 910 mm, vhodná je pro 6 osob a nabízí 5 míst k sezení. Integrováno je 40 trysek, hydromasážní motor má dvě rychlosti, nechybí osvětlení s barevnou terapií s 12 LED. Cena 119 990 Kč.

Kdo používá vířivku skoro každý den, bez automatického systému udržování čisté vody se prostě neobejde. Automat sám upravuje chod filtrace a čištění vířivky, a to v závislosti na jejím využívání a velikosti.

Infrakabina se vejde i do koupelny

Domácí infrasauna uvolní stresem stažené svaly a rychle zregeneruje celé tělo. Je poměrně nenáročná na prostor a instalaci, dá se pořídit i do bytu.

Foto: Mountfield

Atraktivní infrasauna Arawa je vhodná pro saunování jedné osoby a lze ji bez problému umístit i do menších koupelen. Sada keramických topidel zaručí rovnoměrné prohřátí těla a integrované rádio navodí tu správnou atmosféru. Cena 17 750 Kč.

I v tomto případě platí: nešetříme za každou cenu! Levné infrasauny tělo jen prohřejí, ale jejich paprsky neproniknou hluboko do těla a nemají léčebný účinek.

Zajímejme se proto o širokospektrální infrazářiče. Na výběr jsou buď keramické, nebo karbonové. Dbejme i na vzhled a kvalitu provedení. Levné dřeviny v interiéru moc parády neudělají.

Foto: Mountfield

Infrasauna Corinna je vyrobena z kanadského jedlovce a obložena deskami MDF v olivově hnědé barvě. Rozměry: 96 x 91 x 195 cm, vejde se pohodlně do garsonky nebo koupelny. O tvorbu červeného tepla se stará 7 karbonových topidel.

Velikost infrasauny volíme podle počtu osob, které ji budou aktivně využívat. Nejmenší sauny mají velikost 90 x 90 x 190 cm, větší mají rozměry 210 x 195 x 230 cm. S velikostí souvisí i hmotnost, která může dosáhnout i 400 kg.

Foto: Bauhaus

Infrasauna Smart je vybavena kouřovým sklem o síle 5 mm, příkon 1350 W a rozměry 89 x 80 x 174 cm, cena 19 490 Kč.

Cena závisí na velikosti, použitých materiálech a vybavení (rádio, CD přehrávač, ionizéry), začíná zhruba na 15 000 Kč.

Náš tip: Důležité je, za jak dlouho se kabina rozehřeje. Když to trvá třeba dvacet minut, moc často ji využívat asi nebudeme.

Foto: Bauhaus

Infrasauna Popular má rozměry 122 x 116 x 190 cm, tvrzené dveřní sklo o tl. 5 mm, ionizátor, tepelný senzor a radio s MP3 přehrávačem. Cena 23 990 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám