Hlavní obsah

Domácí sauny pro zdraví a pohodu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenově dostupnou infrasaunu využijeme v bytě, třeba i v ložnici. Finské a kombinované sauny jsou dražší a potřebují větší prostor.

Foto: Mountfield (5x)

Finská sauna Tuula má každou ze dvou lavic umístěnou v jiné výšce, takže přesunem z jedné na druhou měníme teplotu, v níž se chceme saunovat. Korpus ze severského smrku, lavice z osiky. Rozměry 196 x 170 x 198 cm.

Článek

Dvacetiminutový pobyt v sauně uvolní svaly, klouby, posílí imunitu, zklidní mysl. Příznivci saunování si pouze mají hlídat krevní tlak, zejména jsou-li zvyklí se po pobytu v horku ochladit vodou z vědra, v ochlazovací kádi či ve vaně.

Foto: Mountfield

Infrasauna Mariana nabízí 3 keramická topidla, saunu ovládáme vnějším panelem. Dřevo je z kanadského jedlovce, rozměry š/hl/v: 97x87x186 cm.

V teple se totiž roztahují jemné cévy a při ochlazení se zase prudce stáhnou, takže krevní tlak rychle stoupne.

Ochlazení musí být pozvolné, není náhoda, že v některých wellness centrech nalezneme ochlazovací kádě nejméně 50 m od sauny.

S čím počítat předem

V malém bytě si vystačíme s prefabrikovanou infrasaunou. Společným požadavkem na ni i na vestavěnou saunu je vodorovná, často keramická podlaha bez výškového rozdílu a spádu.

Přípustná vlhkost stěn a podlah dosahuje maximálně 15 %, vzdušná vlhkost pak nejvýše 60 %.

Foto: Dyntar

Bio-sauna (60 °C) používá pro relaxaci saunové ovocné a bylinné směsi. Vznikla spojením topidla s aktivním výparníkem, umožňuje saunování při nižších teplotách s vyšším poměrem vlhkosti. Nabízí barevné relaxační osvětlení Rainbow.

Stavbu větší sauny zahrneme do projektu ještě před stavbou domu. Její zhotovení a zprovoznění necháme na odbornících, především kvůli zajištění potřebné a bezpečné elektroinstalace, přívodu vzduchu u topidla a otvoru pro odtah.

Chceme-li topidlo s parním vyvíječem nebo intenzivněji polévat kameny, je nutné osadit saunu oknem či ventilátorem pro odvětrání vlhkosti. Saunu před uvedením do provozu by měl zkontrolovat revizní technik.

Foto: Dyntar

Designová sauna Mayo má zaoblené hrany pláště. Vnitřní obklad je z topolu, vnější tvoří překližka s akrylátovým nátěrem. Ergonomické lavice jsou kombinací překližky a topolového masivu. Topidlo: Sawo – 3,6 kW/220 V. Rozměry 200 x 125 x 225 cm.

Nejlevnější saunové boxy se prodávají zhruba od 15 000 Kč. Finské sauny, které výrobce v domě postaví, stojí od 80 000 Kč. Záleží na velikosti a typu sauny, použitých materiálech, na druhu topidla a dalších doplňcích.

Výrobci saun doporučují pro 1 osobu prostor o velikosti alespoň 1,4 m3. Alespoň jedna strana má mít minimálně 2 m, aby si dospělý člověk mohl pohodlně lehnout.

Foto: Dyntar

Saunování se doporučuje jako preventivní podpora imunity. V době nemoci se mu vyhýbáme.

Finská, nebo infrasauna?

Infrasauna je primárně určena do temperovaného interiéru. Můžeme ji mít v ložnici, ve velké koupelně, v domácím fitness. Přírodní relaxační volbou je zimní zahrada.

Foto: Mountfield

Finská sauna Heikki je prostorově úsporná, má dostatek místa pro 2 osoby. Vstupní dveře jsou z tvrzeného pobronzovaného bezpečnostního skla, lavice z osikového dřeva bez suků. Rozměry 151 x 151 x 198 cm.

Provoz infrasauny nevyžaduje speciální odvětrávání, nevytváří páru ani vysokou teplotu. Patří mezi nejlevnější a energeticky méně náročné sauny. Obvykle trvá 10 minut, než se vyhřeje na 60 °C, relativní vlhkost se pohybuje od 30 do 50 %.

Teplo z drtivé většiny proniká do těla, prohřívá ho hloubkově, takže pocení je intenzivnější.

Foto: Marimex

Infrasauna Marimex Smart 1000 M má korpus z kanadského jedlovce. Tři karbonová topidla tvoří tenké pásy, které vyvinou povrchovou teplotu 70–170 °C. Maximální teploty dosahují pomaleji, při saunování 3x týdně mají životnost 90 let.

Finská sauna se používá ve větších interiérech nebo v exteriéru jako menší srub s terasou. Do hodiny vyhřeje místnost na teplotu kolem 90-120 °C. Její obvyklou součástí jsou kamna s kameny, které poléváme vodou. Relativní vlhkost se pohybuje kolem 5 až 10 %, proto bývá finská sauna také nazývána suchou.

Foto: Marimex

Finská sauna Carin pro 2 osoby má korpus ze severského smrku. Stěny jsou doplněny o minerální izolaci. Součástí balení je např. opěrka hlavy, ochranná mříž kamen nebo dvě lehátka.

Kombinované sauny spojují finskou suchou saunu a infrazářiče. Chod sauny řídí duální externí ovládací jednotka, která znemožňuje současné spuštění obou programů.

Foto: Dyntar

Bylinné směsi a vonné esence k aromaterapii se odpařují ve speciálním kotlíku.

Finskou saunu lze kombinovat ještě s topidlem s parním generátorem. Přidáním vonných esencí rozšíříme funkčnost sauny o esenciální (bylinnou) saunu. Chod sauny opět kontroluje externí ovládací jednotka, zamezující současnému spuštění suché sauny a parního generátoru.

Materiály pro saunu

Při nákupu sauny sledujme kvalitu dřeva, z něhož je vyrobena. Dřevo musí odolávat vysokým teplotám, teplotním výkyvům a vlhkosti. Termo procesem, který vede k vypálení smolníku a odvodnění dřeva, výrobci zvyšují odolnost a stálost některých druhů dřeva.

Setkat se můžeme např. s termo olší, termo smrkem a borovicí. Dřevo do sauny by mělo mít jen minimální suky a množství pryskyřice, abychom se nemuseli bát, že se spálíme o vytékající smolu.

Foto: Marimex

Saunu jako venkovní domek postaví firma, jednoduchý zvládneme smontovat sami. Saunový domek Karibu pro saunování na zahradě, chatě či chalupě. Vyroben z masivu severského smrku 38 mm, který má dobré izolační vlastnosti. Rozměry 216-231 x 196 x 196 cm.

K obkladům se nejčastěji používají skandinávský smrk, kanadský jedlovec, pro vnitřní vybavení africká vrba abachi, exotický cedr, tuzemský topol, osika. Pro červený cedr je charakteristický vysoký obsah esenciálních olejů, které se při saunování uvolňují a působí blahodárně na tělo i duši.

Pozor, dřevo dodatečně nenatíráme barvou, nemoříme ho ani nelakujeme! Z ošetřujících přípravků se mohou uvolnit jedovaté látky!

Nerezový kov se používá na součásti kamen a vnějšího vybavení saun.

Sklo je veskrze tvrzené, bezpečnostní, může být čiré, mléčné nebo pobronzované. Rozdíly jsou v jeho tloušťce a ve schopnosti izolovat teplo. Prosklené plochy saun přispívají k jejich designové úrovni.

Saunová topidla

Elektrická kamna z nerezu jsou příjemná na obsluhu, nemusíme se starat o topivo. Regulaci mají buď na svém plášti, nebo externí. Umožňují saunování suché, parní, bylinné. O výši příkonu kamen rozhoduje velikost sauny a místo, v němž je. Elektrickým kamnům o příkonu 3,6 kW stačí zapojení do zásuvky na 230 V.

Pro finskou saunu jsou vhodná kamna o 8–9 kW/400 V. Samozřejmě lze do finské sauny nainstalovat kamna o příkonu 3,6 kw/220 V, avšak ta nevytopí saunu na požadovanou teplotu 105 °C. Rozehřátí sauny na provozní teplotu v co nejkratším čase zajistí kamna 9 kW.

Kamna můžeme z bezpečnostních důvodů umístit pod lavici, k polévání kamenů poslouží výklopný trychtýř v krytu mezi vrchní a spodní lavicí.

Foto: Mountfield

Saunová kamna s externím ovládacím panelem mají vnější plášť z lakovaného ocelového plechu, vnitřní plášť je ze žárově pozinkovaného plechu, rošt na kameny z ušlechtilé oceli. Elektrické připojení 380 V, rozměry 45 x 38 x 60 cm.

Topení dřevem, briketami pod košem s kameny vyžaduje napojení saunových kamen na komín, který musí splňovat bezpečnostní podmínky podle norem. Kamna na dřevo se hodí do chalupy.

Karbonová a keramická topidla produkují záření uvnitř infrasauny. Karbonové topidlo tvoří tenké karbonové pásy. Zahřívají se pomaleji, dosahují povrchové teploty 70–170 °C. Karbonové zářiče tak zajistí uvnitř sauny max. teplotu (asi 60 °C) pomaleji, mají ale delší životnost. Povrchová teplota keramického zářiče je 250 až 300 °C.

Foto: Mountfield

Vonné esence pro uvolnění dávkujeme s mírou. Stačí 3–4 stisky pipety do misky s asi 100 ml vody uložené v prostoru kabiny. U finské sauny roztokem poléváme i kameny, dávkování je pak 3–5 ml/1 l vody. Na kameny nikdy nekapeme neředěné esence.

Bez technického popisu poznáme keramická topidla podle ochranné mřížky proti popálení. Světelné keramické topidlo je trubice z křemičitého skla, produkuje sálavé teplo i světlo. Na povrchu dosahuje teploty 300-500 °C. Také ho chrání mřížka.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Jak se saunovat

Před vstupem do sauny se osprchujeme a osušíme. Dýcháme nosem, masírujeme tělo žínkou nebo kartáčem pro urychlení prokrvení pokožky. Saunujeme se 2 hodiny před jídlem nebo 2 hodiny po něm, nepožíváme alkohol.

Saunu vynecháme při virózách, zánětlivých onemocněních, ženy v období menstruace nebo v těhotenství. Lidé s onemocněním cév a srdce mohou do infrasauny jen po poradě s lékařem.

Doplňky do sauny

Saunová kamna nebývají součástí balení, objednávají se zvlášť. Vestavěné reproduktory pro poslech relaxační hudby. Efektní osvětlení s plynulou změnou barev, trvalým svitem zvolené barvy. Intenzita osvětlení by neměla překročit 40 luxů.

Přesýpací hodiny hlídající čas, odpařovače aromat. Teploměry a vlhkoměry. Pozor, při vyšší vlhkosti dochází k přehřátí organismu! Ke zvýšení pohodlí dřevěné podhlavníky, relaxační lehátka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám