Hlavní obsah

Nejbohatší muž současnosti si koupil nejdražší sídlo v Los Angeles

Novinky, Jana Nesvadbová

Cena domu, který si v minulých dnech koupil šéf společnosti Amazon Jeff Bezos, potvrzuje, že je v současnosti nejbohatším člověkem na Zemi. Za sídlo Warner Estate na prestižní adrese Beverly Hills utratil 165 milionů dolarů. To je v přepočtu tři miliardy a 780 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Majitel Amazonu Jeff Bezos si koupil sídlo, které na počátku minulého století postavil slavný šéf filmového studia Jack Warner.

Článek

Jak podotýká agentura Reuters, cena za sídlo Warner Estate, kterou Bezos zaplatil jejímu dosavadnímu majiteli, mediálnímu magnátovi Davidu Geffenovi, je nejvyšší, jaká kdy byla v rezidenční části Los Angeles zaznamenána. Překonala i dosavadního držitele rekordu, jímž byl prodej sídla Chartwell Estate v Bel Air. Loni ho kupoval jiný mediální magnát Lachlan Murdoch. Ten utratil „pouhých” 150 milionů dolarů, tedy zhruba 3,4 miliardy korun.

Součástí domu, který koupil Bezos, je pozemek o výměře 3,8 hektaru. Samotná nemovitost, jak lze z názvu vydedukovat, je pojmenovaná po Jacku Warnerovi, šéfovi studia Warner Bros, jenž ji stavěl od konce 20. let minulého století a dokončil ji v roce 1937.

Vlastní dům postavený v georgiánském stylu má plochu podlah 1263 čtverečních metrů. Kromě něj je na parcele několik dalších budov včetně dvou domů pro hosty, rozlehlá zelená zahrada, tenisový kurt a devítijamkové golfové hřiště. U soukromé silnice vedoucí přes pozemek má vlastní servisní garáž a čerpací stanici, popisuje web Architectural Digest. Warner budoval své panství kus po kuse, v průběhu přikoupil tři okolní pozemky a nechal zdemolovat stavení na nich, jen aby mohl realizovat svůj sen.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo dnes možná nevypadá nijak přeluxusně, cenné je ale zařízení jeho pozemků a zejména pak interiérů.

Foto: Profimedia.cz

Celý pozemek má výměru 3,8 hektaru.

Sídlo má původní dřevěné podlahy, které byly dovezeny z Evropy, a jsou to údajně tytéž dřevěné podlahy, na nichž měl žádat císař Napoleon o ruku svou budoucí choť Josefínu. Také dřevěné obklady na stěnách jsou historické, pocházejí z 18. století, a skleněný lustr je z dob anglického krále Jiřího III. (1738–1820). Z počátku 19. století jsou francouzské tapety v jídelně a v promítací místnosti jsou do vestavěných knihoven sahajících od podlahy až ke stropu umně zakomponované tajné páčky a jiné části, jejichž pohnutím lze například odhalit projektor či stáhnout promítací plátno apod.

Žádná z rezidencí carů filmových studií dříve ani od té doby nepřekonala svou velikostí, vznešeností či prostým půvabem sídlo Jacka Warnera na Angelo Drive v Benediktském kaňonu.

Zprávu o prodeji jako první přinesl v minulém týdnu list Wall Street Journal, který připomíná, že samotný Geffen koupil Warnerovo sídlo v roce 1990 za 47,5 milionu dolarů (v dnešním kurzu 1,1 miliardy korun).

Bezos, jehož majetek je v současnosti odhadován na 131 miliard dolarů, vlastní nemovitosti po celém světě, a tak zatím není zcela jisté, zda bude právě v Beverly Hills trvale bydlet. Podle listu New York Post ale společně se svou přítelkyní Lauren Sanchezovou hledali dům v Los Angeles celý minulý rok a systematicky tam navštěvovali místní rezidence, aby si je prohlédli a eventuálně nějakou vybrali. Nyní je tedy zřejmé, že se nakonec rozhodli pro to nejdražší, co na prodej bylo.

Dům složený ze tří čtverců je ztělesněním romantických představ o severském bydlení

Tipy a trendy

Anketa

Chtěli byste dům s historickým zařízením?
Ano, moc.
15,6 %
Možná.
5,5 %
Je mi to jedno.
3,2 %
Spíš ne.
10,5 %
Ne, děkuji pěkně.
65,2 %
Celkem hlasovalo 18950 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám