Hlavní obsah

Virus může posílit stěhování na venkov

Právo, Tomáš Volf

V některých zemích Evropy, jako je například Španělsko, se ve světle pandemie mluví o „exodu“ na venkov. Výrazně stoupla poptávka po domech mimo města, která nabídnou víc prostoru za méně peněz. Místní věří, že práce na dálku se v mnoha profesích stane běžným standardem.

Foto: Archív, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zástupci tuzemských realitních kanceláří i sociologové připouštějí, že v Česku by rovněž mohl mírně posílit trend stěhování z velkých měst, který započal již dříve.

„Samozřejmě na budoucí rozhodování, jak bydlet, může mít dopad i zkušenost s koronavirem. Celá řada lidí na home office si vyzkoušela, že není problém pracovat například z chalupy, a začne reálně uvažovat o radikální změně životního stylu,“ řekl Právu Hendrik Meyer, ředitel společnosti Bezrealitky.

Platit to podle něj může hlavně pro mladší svobodné lidi nebo páry, kteří ve městech přicházejí o zakázky a zvažují, jak zredukovat své životní náklady. Extrémně drahé byty například v Praze již nějaký čas pomáhají poptávce ve Středočeském kraji, někteří míří dál, třeba do Krušnohoří.

Vláda schválila zrušení daně z nabytí nemovitosti

Domácí

Podle Meyera je při stěhování dál od města vidět fenomén „z mrtvých vstalých nemovitostí“, tedy především maloměstských a vesnických domů, které momentálně neslouží ke stálému bydlení a které jsou vlastníci – často dědicové – ochotni prodat, jakmile se cena dostane na pro ně výhodnou mez.

„Což nastává takřka vždy, když o nemovitost projeví zájem člověk s městskými příjmy,“ tvrdí.

Pozvolný trend

Tento jev zatím není masový, brzdou je dopravní i digitální infrastruktura. Rozmach digitalizace po koronaviru a šance omezit dojíždění díky práci z domova by ovšem tyto možnosti posílily.

„Někteří lidé budou i po uvolňování restrikcí nadále pokračovat v práci na home office. Řada zaměstnavatelů nyní získala s prací zaměstnanců z domova dobré zkušenosti a dá se očekávat, že budou nyní tuto formu práce využívat mnohem víc. Bydlení v odlehlejších lokalitách se tak může stávat pro více lidí přijatelnějším,“ soudí David Koláček, manažer náboru Seznam.cz.

Vybranou nemovitost si pořádně proklepněte

Jak na to

V Česku může jít o pozvolný trend, o nějakém exodu z měst je předčasné hovořit. Například na serveru Sreality.cz nyní registrují celkově zvýšený počet poptávek i odpovědí na inzeráty současně ve větších městech i mimo ně. Důvodem je zřejmě i avizované zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, které do tohoto segmentu nyní láká řadu investorů, a to i těch, kteří zvažují nákup nemovitosti pro rekreaci.

Poptávce po chatách a chalupách v tuzemsku momentálně pomáhá i nejistota ohledně zahraničních dovolených.

Reklama

Výběr článků

Načítám