Hlavní obsah

V nechvalně známé brněnské oblasti koupil dům, o nájemní byty mají zájem nejen studenti

V přímém sousedství brněnského centra se nachází sice nechvalně proslulá, zato však svou zástavbou velmi zajímavá oblast zvaná Zábrdovice nebo také Cejl. Právě zde koupil investor polovinu bytového domu s nadějí, že se místo i byty povede pozvednout na dřívější úroveň.

Foto: Iveta Kopicová a časopis Bydlení mezi panely

Průchozí kuchyně se stala jakousi komunikační tepnou bytu.

Článek

Bloky městských domů zde rostly od 18. do počátku 20. století, v době, kdy Brno prosperovalo textilním průmyslem.

Úspěšní, především židovští průmyslníci zde stavěli bytové domy pro své zaměstnance. Ty se vyznačovaly velkorysými plochami jednotlivých bytů, které přesahovaly sto metrů čtverečních, aby mohly pohodlně pojmout tehdy početnější rodiny.

S příchodem druhé světové války postihl smutný osud nejen jejich majitele. Po válce byly byty znárodněny a celá oblast Cejlu byla využívána k bydlení nuceně sestěhovaných obyvatel z venkova, často národnostních menšin. Až do dnešních dní si tak vysloužila nálepku „brněnského ghetta” nebo také brněnský Bronx.

Romských obyvatel je zhruba polovina, bydlí zde také starousedlíci a nově i studenti.

Sázka na budoucnost

Architekty ze studia I. D. Architektura oslovil investor, který polovinu jednoho bytového domu v Cejlu koupil.

„Cejl má možná negativní nálepku, ale tato oblast je vzdálena od hlavního brněnského náměstí jen půl kilometru, je to fakticky centrum. Rozhodl jsem se vsadit na to, že je otázkou jen několika let, kdy se celá oblast zlepší, začne se sem vracet obchod a služby a lidé tady budou chtít bydlet,” říká majitel.

Funkční bydlení pro rodinu s dětmi může vzniknout i na malém prostoru

Bydlení

Byty byly ve špatném stavu, spoustu místa zabírala společná chodba, byl zachován i malý pokojík pro služku, pro dnešní standardy bydlení nevyhovující. Jinak ale byly krásně prosvětlené, s vysokými stropy v bytelně postaveném cihlovém domě.

„Bylo jasné, že to chce kompletní rekonstrukci. Při té jsem ale potřeboval někoho, kdo by mi pomohl především s řešením dispozice. Nechtěl jsem byty jen opravit, ale když už do nich mám investovat, chtěl jsem z nich dostat co nejlepší řešení prostoru. I když mají sloužit k pronájmu, nechtěl jsem šetřit na věcech, které mohly razantně zvýšit komfort bydlení,” vysvětluje investor.

Řešení pro různé nájemníky

Výhodou bylo, že při rekonstrukci se nemuselo zasahovat do nosných konstrukcí. Po odstranění příček se dispozice uvolnila, špatně využitelný prostor původní chodby rozšířil denní obytnou část s kuchyní.

Kuchyňská sestava ve dvou linkách je optimální pro funkci vaření, v tomto případě se průchozí kuchyně stala i jakousi komunikační tepnou bytu.

Mezi vysoké skříně sestavy jsou začleněny vstupy do obou koupelen i technické místnosti, nízká část (ostrůvek) je přirozeným předělem mezi kuchyní a obývacím pokojem.

Unikátní design malého pražského bytu odráží záliby majitele

Bydlení

Místnost zůstává jedním velkorysým prostorem, přitom se část s jídelnou a sezením dostává do klidnější polohy bytu. Dobré denní světlo vysokého okna do vnitrobloku využívá především jídelní stůl, o něco „tmavší“ část je příjemná pro relaxaci u televizoru nebo při poslechu hudby.

V okrajových částech bytu pak mohly vzniknout tři samostatné ložnice a dvě koupelny, aby mohlo v bytě pohodlně bydlet i více nájemníků (například několik studentů nebo mladá rodina s prarodičem), ale také početnější rodina s více dětmi.

Veškeré zázemí, jako je plynový kotel, pračka, sušička a prvky podlahového topení, je přitom skryto v malé technické místnosti. Další velkou výhodou bytu je množství vestavěných úložných prostor.

Nadčasové vybavení

Možná je u nájemních bytů překvapivé nákladnější zařízení z velmi kvalitních materiálů. Krásné byty tím však získaly nejen velmi vysoký standard bydlení, ale také mnohem vyšší odolnost proti poškození, materiály dokážou přirozeně stárnout a nepozbývají na hodnotě ani věkem.

Šikovná maminka zařídila čtyřletému synovi pokoj jako hasičskou stanici

Tipy a trendy

„Nájemci jsou často studenti nebo mladé rodiny, kteří oceňují, že si s sebou musí brát pouze minimální vybavení. Díky tomu je zde o bydlení velký zájem a nájem je vysoko nad brněnským průměrem. Celkově se mi náklady na rekonstrukci díky mnohem vyššímu nájmu vrátí asi během šesti let. A to vůbec nepočítám, jak se zvedla hodnota bytu proti původnímu stavu,” uzavírá majitel.

Barevnost interiéru je úmyslně neutrální, kombinace bílé, šedivé a černé vhodně doplňuje přírodní dřevo, které se kromě podlahy objevuje také na obkladech a částech nábytku. Noví nájemníci si tak mohou sami zvolit nějakou výraznou barvu, která jejich domovu dodá osobitost.

Technické údaje

Architekt: Ivana Dombková, Rostislav Černík – I. D. Architektura

Dodavatel stavby: I. D. Architektura

Dodavatel interiéru: I. D. Architektura

Stavebník: soukromá osoba

Reklama

Výběr článků

Načítám