Hlavní obsah

Pod ženskou taktovkou vznikl z panelákového bytu útulný domov

Renata je důkazem toho, že se dá poprat s rozpočtem i s osudem a vyjít z toho s grácií a s hezkým útulným bytem, který poskytuje příjemné útočiště všem, kdo v něm bydlí či se jen staví na kus řeči.

Foto: Lukáš Hausenblas

Červené rozkládací křeslo bylo snem, který si Renata splnila. Ráda v něm tráví vzácné chvilky odpočinku.

Článek

S kamarádkou Renčou už jsme společně vypily hodně kafíček v jejích i mých bytech. Ne že bychom byly tak bohaté, ale známe se už dlouho a během té doby se každá několikrát přestěhovala. Tentokrát jsem za ní vyrazila já, protože jsem jí chtěla udělat radost a pochválit jí nové bydlení, které si zařídila sama.

Přestěhovat se z velkého domu do paneláku vyžaduje disciplínu také ve smyslu vzít si jen to nejnutnější, protože víc se tam prostě nevejde. Naštěstí Renaty starší dcera Aneta je minimalista, mladší dcera Denisa přespává jen občas a dospělá Bára už sdílí jiný byt s přítelem.

Renata si tedy stanovila „věcné“ priority, zbavila se zbytečností a za cíl si dala vybudovat příjemné a útulné bydlení pro sebe a pro svoje holky, což se povedlo.

Rekonstrukce nutná

Byt v paneláku o rozloze 67 metrů má dispozici 3+1 a díky šikovně vymyšlenému zařízení a světlým barvám působí prostorně a velmi svěže.

Dispozice se při rekonstrukci nijak neměnila, protože to nebylo potřeba. Jsou tu dva pokoje pro dcery, obývací pokoj s jídelnou, v němž je rozkládací pohovka s kvalitním lůžkem pro paní domu.

V kuchyni se nabízelo vybudovat ještě menší jídelnu v podobě pultíku se dvěma barovými židlemi, v sezoně lze stolovat na balkoně, na který se vchází z kuchyně. Kvůli provozu domácnosti Renata nechtěla spojit koupelnu s WC, takže ponechala vedle sebe malou koupelnu a samostatnou toaletu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Barevný koncept byl jasný – bílá je nadčasová.

Na konci chodby se ještě nachází technická místnost, do níž se vešla i sušička prádla. Než se ale byt takhle pěkně vyklubal, bylo nutné podrobit ho rekonstrukci.

Po původních majitelích byly na zemi nevyhovující podlahové krytiny, zdi měly velmi bizarní barevnou výmalbu, kuchyň byla nevyhovující a nepoužitelná a koupelna s toaletou také volaly po novém outfitu.

Pomáhali odborníci i kamarádi

Na odborné práce si Renata sehnala firmu M Construct, se kterou byla moc spokojená. Některých úkolů se ujal i kamarád, který třeba sehnal levněji obklady a baterie, zasvětil Renatu do tajů elektroinstalace a vysvětlil jí, co je to rozvaděč a proč je potřeba kvůli myčce navýšit fázi.

Svůj podíl práce mají na bytě i „holky“ z basketu Markéta a Pavla, které se chopily štětců a práci spojily i s prima mejdanem.

Design bytu se klubal postupně a dá se říci, že během dvou let, kdy ho majitelky obývají, se ještě stále klube. Barevný koncept byl jasný – bílá je nadčasová, čistá a dobře se kombinuje. Červené doplňky bílou rozsvítí a Renča ji má ráda.

Foto: Lukáš Hausenblas

Dispozice se při rekonstrukci nijak neměnila, protože to nebylo potřeba.

Laminátové a vinylové podlahy s dekorem dřeva dodají do interiéru teplo a útulno. Nelze si nevšimnout všudypřítomných grafik, jejichž autorkou je nejstarší dcera Bára. Všechny jsou pro „holčičí“ rodinu velmi intimní a dodávají bytu jeho osobitou atmosféru.

Renča je také manuálně velmi zručná, takže sem tam i něco ušije a uštrikuje, jako třeba barevné pufy, polštáře, prostírky atd.

Zásadně se řešil i rozpočet, takže některý nábytek je z bytu po Báře, kamarádka Markéta dodala pohovku, hodně věcí je z IKEA a Kika, koupelnu pořídily v prodejně Siko a kuchyň na zakázku v Kuchyňském studiu Petříček.

Autor: Lucie Martínková, www.bydlenimagazin.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám