Hlavní obsah

Nejčastější přešlapy, které znesnadňují zdobení vánočního stromku

Novinky, Bohumila Kunertová

Mezi klasické sváteční aktivity patří zdobení vánočního stromku. Ať již je umělý, nebo živý, každý by měl na první pohled vypadat hezky a pokud možno nedojít žádné úhony. Ne vždy se to ale povede, dílem i kvůli chybám, kterých se lidé někdy i opakovaně při zdobení dopouštějí.

Foto: Profimedia.cz

Zdobení stromku nepatří mezi nijak náročné vánoční "disciplíny", i tak je vhodné se přitom držet několika zásad.

Článek

Je pravda, že sváteční výzdoba není tím nejdůležitějším bodem Vánoc, ale ruku na srdce, rozhodně je zpestří a pomůže navodit správnou atmosféru. V letošní nelehké situaci o to víc.

Aby to tak vydrželo co nejdéle, radí interiéroví designéři vyhnout se několika zásadním chybám a přešlapům, které by pravé kouzlo Vánoc mohly narušit.

Pozor, kam věšíte cenné a děděné ozdoby

„Pokud se chystáte ozdobit stromek skleněnými, nebo třeba vzácnými rodinnými ozdobami, které se dědí po generace, dobře rozmýšlejte, kam je pověsíte. O to víc v případě, že máte doma malé děti nebo čtyřnohé mazlíčky,” radí interiérová designérka Joy Moylerová. Jakékoli vzácnější kousky proto nabádá věšet minimálně 70 centimetrů od země.

Foto: Profimedia.cz

Věšíte na stromek skleněné, po generace děděné, případně jinak vzácné ozdoby? Na jejich umisťování si dejte obzvláště záležet. Jakákoli nehoda u nich bude o to bolestivější.

Opatrnost radí i při zdobení čokoládovými dekoracemi. Tajný mlsal by při jejich nočním hledání mohl nechtěně způsobit katastrofu.

Nevhodný stojan na stromek

„Již při umisťování stromku na místo se ujistěte, že na něj máte dostatečně velký a pevný stojan, aby vám v nejméně vhodné chvíli nespadl k zemi,” radí z vlastní zkušenosti Sara Clarková, dekorační asistentka designového magazínu Veranda.

Ideální je volit nastavitelnou konstrukci, která pojme větší i menší průměr stromku, abyste nemuseli každý rok pořizovat nový stojan, uvádějí odborníci pro RedBook magazine.

Dopřejte ozdobám trochu individuality

Každý stromek může být svým způsobem hezký, ale proč mít každý rok to samé? Nebojte se odvázat a dopřejte tomu vašemu trošku osobního kouzla, které nemá žádný jiný.

Buď vsaďte každý rok na novou netradiční výzdobu, nebo si ještě lépe založte vlastní tradici a každý rok zdobte stromek něčím netradičním – elegantní stuhou z dovolené, nově vyrobeným kouskem, nebo třeba slámovými ozdobami. Vytvoříte si tak jedinečnou dekoraci, která o vás mnohé vypoví.

Foto: Profimedia.cz

Kdo tvrdí, že váš vánoční stromek musí být ozdoben stejně nebo podobně jako minulý rok? Popusťte uzdu fantazii a nebojte se ho ozdobit třeba i vlastními výtvory.

Pozor na zákeřnosti světelného řetězu

Když jste minulé Vánoce sundávali ze stromku světelný řetěz, tak stoprocentně fungoval, tudíž není třeba ho letos nejen kontrolovat, ale ani dotahovat jednotlivé žárovičky, pokud je má?

Pokud jste hazardéři, a rádi riskujete, pak to nedělejte. Pro ostatní je jistější rada vše uvedené zkontrolovat ještě dříve, než se rozhodnou světla dávat na stromek.

Možná to zabere trochu času, ale rozhodně ne tolik, kolik byste při případné závadě museli věnovat následné kontrole na již ozdobeném, leč nesvítícím stromku. Podobné, ale ještě mnohem náročnější, by bylo řešení podobně laxního přístupu při venkovním osvětlení.

S ohněm opatrně

Trendem ve zdobení, který se opět vrací na výsluní, jsou i klasické svíčky na stromečku, které byly na několik desetiletí téměř vytlačené těmi elektrickými.

Při jejich umisťování na stromek je třeba počínat si ovšem velmi opatrně. Stačí, aby se oheň po jejich zapálení dostal do blízkosti sušší větve stromu a katastrofa je na světě.

Čím více je pak strom vysušený, o to rychleji vše chytne. Pokud chcete mít mezi ozdobami nezbytně opravdové svíčky, dbejte na jeho pečlivou zálivku, abyste riziko případného zaplanutí, respektive rychlejšího vysušení jehličí alespoň trochu snížili.

V každém ohledu ale platí, že není vhodné nechávat zapálené svíčky na stromku bez dozoru. Máte-li dojem, že případný požár stihnete rychle uhasit, jste na omylu. Pro představu si prohlédněte video.

Pozor i na prskavky

Ke katastrofě může dojít i s pouhými prskavkami. Ty mají v oblibě hlavně děti.

Pomineme-li drobné popáleniny či úrazy, které si i s prskavkou lze přivodit, můžete s ní napáchat i nemalé škody na majetku – taková propálená díra v koberci nebo seškvařená záclona nejsou nic příjemného, o nepříjemném zápachu nemluvě.

Odvážlivci někdy zkoušejí zapálit i vícero prskavek najednou, pro větší efekt. V tomto případě už by klidně mohlo dojít i k většímu požáru. Proto si s podobnými pokusy raději zajděte před dům, kde se – zejména při sněhové nadílce – riziko nehod výrazně snižuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám