Hlavní obsah
Součástí obývací stěny je atypická nika s prostorem na čtení. Foto: Tomáš Dittrich a časopis Bydlení mezi panely

Byt jako stvořený pro mladou rodinu

Byt pro mladou rodinu na pražském Žižkově navrhl a realizoval tým ateliéru archicraft. Byl pro ni jako stvořený. Umístění v posledním patře a východní a západní terasa slibovaly už od začátku krásné výhledy. Dispozičně je byt řešený jako 4+kk s celkovou plochou 100 m2.

Součástí obývací stěny je atypická nika s prostorem na čtení. Foto: Tomáš Dittrich a časopis Bydlení mezi panely
Byt jako stvořený pro mladou rodinu

„Největším úkolem bylo vyřešení dispozice na funkční obytný prostor. Byt byl vybudován v developerském projektu a práce na něm začaly ve fázi holobytu. Sto metrů čtverečních plochy, které musely do budoucna poskytnout domov více než jen dvěma lidem,” vysvětluje architekt Miroslav Krátký.

Největším prostorem je obývací pokoj s kuchyní a jídelnou. Nábytek je rozmístěn tak, aby vyhovoval měnícím se požadavkům během dnů v týdnu.

Dominantou je elegantní obývací stěna s dostatkem úložného prostoru a atypickou nikou – prostorem na čtení, který měl z počátku sloužit jen ke chvilkám relaxace. Až se rodina rozroste, může nika sloužit jako koutek k dětským hrám.

Otevřená kuchyň

„Na obývací kout navazuje otevřená a velmi světlá kuchyň. Jejím největším atributem je možnost jejího plného uzavření. Neruší tak případné návštěvy a zútulňuje pobyt členům rodiny. Kuchyň má, kromě hlavní pracovní linky, i kuchyňský ostrůvek, který zefektivňuje běžný proces přípravy jídla,” poznamenává druhý z architektů Jan Tomáš Cieśla.

Architekti mysleli i na praktické rozmístění spotřebičů – trouba je umístěna ideálně ve výši hrudníku a rodina se k ní nemusí sklánět. Jídelní kout je tvořen kvalitním stolem ze dřeva a pohodlnými židlemi v neutrální béžové barvě.

Celá hlavní obývací místnost je vybavena materiály v přírodních tónech s barevným akcentem některých prvků.

Původní chodba je oživena originálním lamelovým podhledem a prostornými vestavěnými skříněmi. Výrazně se tak zútulnila a působí více domácky.

Původní strohá chodba je oživena originálním lamelovým podhledem a prostornými vestavěnými skříněmi.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Bydlení mezi panely

Koupelna má do detailu vymyšlené prvky. Jedním z požadavků bylo zakomponování zvětšovacího zrcátka do koupelnové stěny.

Součástí realizace bytového prostoru byla i ložnice a dětský pokoj. Ložnice je opět řešena přírodními tóny, tentokrát je ale akcentována výraznější modrá barva. Hexagonální svítidlo a dekorace na stěnách dodávají prostoru hravost.

Slovo architektů

„Více než deset let vytváříme dobrou architekturu. Silnou, efektivní a s vlastním názorem. Navrhujeme kanceláře, byty, domy i veřejné prostory. Vždy tak, abychom hodnoty klienta přenesli do tvaru, prostoru a materiálu. Naše stavby i interiéry dotahujeme do posledního detailu,” poznamenávají na závěr architekti.

Technické údaje

Autoři: ateliér archicraft

Rok realizace: 2015

Užitá plocha: 100 m2

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků