Hlavní obsah

Přestěhoval se a dostal příležitost věnovat se svému hobby. Díky němu ušetří spoustu peněz

Novinky, Jana Nesvadbová

Když se v loňském roce přistěhoval do jednoho z městských domů v anglickém Walthamstow devětadvacetiletý tatér Alessandro, jenž je původem Ital, někteří sousedé se na něj mohli dívat podezřívavě. K jejich překvapení k nim do domu ale nepřibyl podezřelý živel, ale nadšený a usměvavý zahrádkář. A když se u nich během karantény zastavil se svou organickou úrodou, byli nadšení.

Foto: Profimedia.cz

Usměvavý tatér má konečně příležitost věnovat se svému koníčku naplno. V zahradničení se doslova našel.

Článek

Alessandra Vitaleho byste na ulici pravděpodobně zaregistrovali. Výrazně potetovaný mladý muž vás totiž okamžitě odzbrojí svým širokým úsměvem od ucha k uchu. K radosti a dobré náladě má přitom důvod.

Před šesti lety se přestěhoval z Itálie do Velké Británie, kde do loňského roku bydlel v běžném bytě. Ten jej ale neuspokojoval. Alessandro je totiž velikým nadšencem do chilli. A tak se parapety oken v jeho kuchyni a ložnici prohýbaly pod květináči a truhlíky s nejrůznějšími odrůdami chilli a také máty, z níž si rád připravuje čaj.

S chilli jej seznámil už jako chlapce dědeček. „Vzpomínám, jak si nechal dovážet chilli ze všech koutů světa. Měl tuny rostlin a já se k nim v době sklizně nemohl ani přiblížit, protože mi hned vytryskly slzy. Tehdy jsme se zamiloval do pěstování a do přírody,” vypráví Alessandro.

Kromě parapetu ovšem dlouho neměl příležitost své nadšení realizovat. A potvrdit si, zda by byl tak schopným zahradníkem jako jeho předek. Když se naskytla příležitost k bydlení v domě, kde mají obyvatelé i zahradu, zajásal. Svůj díl o velikosti 8x5 metrů využil do posledního místečka.

Foto: Profimedia.cz

Na svém plácku dokáže vypěstovat neuvěřitelné množství plodin.

Postavil na něm skleník, který zabírá zhruba čtvrtinu, koupil gril a jeden roh slouží jako posezení. Veškerou další plochu ale už zabírají truhlíky a květináče, a tam, kde bylo místo na zdi nebo na plotě, jsou další pěstební nádoby zavěšené.

Zkrátka Alessandrova část zahrady je takovým malým zeleným královstvím.

Milovaný a zároveň nenáviděný koriandr

Zdraví

Metoda pokusu a omylu

Zatímco s chilli papričkami, jichž momentálně pěstuje 17 druhů, si byl díky praxi z parapetu celkem jistý a také s rajčaty, která se jim v lecčems podobají, si docela věřil, s ostatní zeleninou postupoval stejně jako každý, kdo kdy něco pěstoval – metodou pokusu a omylu. A daří se mu.

Během karantény, zatímco ostatní hořekovali na nedostatek zábavy a nudu, Alessandro nelenil a může se nyní na podzim pochlubit neobyčejně vydařenou sezonou.

Sklidil dohromady na třicet druhů plodin, a jak říká, od března nemusel vkročit do zelinářství. Vypěstoval tolik zeleniny a ovoce, že se o přebytky mohl rozdělit se sousedy a přáteli. „Před domem jsem umístil ceduli, že nabízená zelenina je zadarmo.”

Foto: Profimedia.cz

Alessandro pěstuje 17 druhů chilli. Letos sklidil deset kilo. Rajských dokonce 35 kilogramů.

Jen ze šesti rostlin sklidil 35 kilogramů rajských. Chilli papriček měl 10 kilogramů. K tomu připočtěme dýně, okurky, jahody, cibuloviny, kořenovou zeleninu, fazole...

Rozmáchnout se také konečně mohl při pěstování bylinek. V jeho zeleném království má své pevné místo nejenom máta, ale i meduňka, bazalka, majoránka, pažitka, petržel a další. Nechybějí dokonce ani okrasné květiny.

Znáte jostu? Lysý kříženec černého rybízu a angreštu vás překvapí svou skromností

Zahrada

„Letos jsem měl opravdu dobrý rok. Poprvé v životě jsem dokonce sklízel svůj vlastní celer,” pochlubil se redaktorům webu Real-fix.

Zdravě znamená organicky

Zkušený zahrádkář správně tuší, že mladý muž tráví na své zahrádce spoustu času. Jak sám Alessandro říká, je to dohromady několik hodin týdně, vždy když má volno a není v práci. Tehdy svým rostlinám dopřává péči, která zahrnuje i pravidelné dávky hnojiva a pesticidů. Pokud byste jej však podezřívali z používání těch průmyslových, hluboce byste jej urazili.

Foto: Profimedia.cz

Během týdne tráví 45 hodin v práci. Pěstování zeleniny a ovoce se věnuje ve svém volnu.

Alessandro je velkým propagátorem ekologického přístupu k životu a organické stravy. K hubení škůdců proto používá vlastnoručně vyráběný prostředek z kopřiv a rovněž tak si vyrábí i vlastní hnojivo. Jeho základem je doma pěstovaná aloe vera.

Anketa

Také rádi pěstujete plodiny?
Ano, také
76 %
Občas
9,5 %
Spíše ne
3,7 %
Ne, vůbec
10,8 %
Celkem hlasovalo 2106 čtenářů.

Reklama

Související články

Líčidlo jedlé je krásné, ale i záludné

Možná že se ve vaší zahrádce líčidlo jedlé objevilo zčistajasna a teď tápete, jestli stojí za to tuhle nevšední trvalku pěstovat. Krásná sice je, má ale i své...

Pojistěte si příští jaro - vysaďte tulipány

Jakmile odletí špačci do tepla, vysadíme cibule tulipánů. Až nám svérázní opeřenci příští jaro zase vesele zachrčí nad hlavou, předvedou se kvetoucí tulipány...

Jak se paznehtík zapsal do dějin umění

Stvořením paznehtníku nám příroda potvrdila své výtvarné nadání. Dokonalé rysy téhle unikátní trvalky inspirovaly k tvorbě umělce už v období antiky.

Výběr článků

Načítám