Hlavní obsah

Za odhození nedopalku dostanou australští řidiči pokutu v ceně malého vozu

Řidiči v australském Novém Jižním Walesu si od teď musí dávat velký pozor, když budou kouřit za volantem. Pokud totiž odhodí cigaretu ven z auta, hrozí jim obří pokuta. Podle australského televizního kanálu 7News navíc přijde i odebrání pěti ze sedmi bodů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O novém zákonu, který bude v australském státě platit v případě požárního nebezpečí, rozhodli tamní zákonodárci v úterý. Právní předpis, který je mimo jiné nejtvrdší v celé Austrálii, byl oficiálně představen veřejnosti ministrem vnitra Davidem Elliotem.

Podle něj každý řidič, který odhodí nedopalek a bude u toho spatřen policií, bude muset zaplatit pokutu 11 tisíc australských dolarů, tedy v přepočtu 172 tisíc korun a co víc, bude mu odebráno hned pět bodů. Když se pak takového jednání dopustí jeho spolujezdec, zaplatí 1 320 dolarů.

Zapálil si cigaretu a vybouchlo mu auto

AutoMoto

Uvedené sankce platí pouze v době nejvyššího nebezpečí požáru, ale ani mimo něj nebude odhození cigarety beztrestné. Naopak, trestat se bude polovičními sankcemi oproti nejrizikovějšímu období.

Potřeba podobně tvrdých trestů za odhazování nebezpečných cigaretových nedopalků vzešla z ničivých požárů, která Austrálii každoročně sužují. V loňském roce zabil oheň jen v Novém Jižním Walesu šest lidí a zničil 800 domů.

Rus si postavil vlastní Teslu Cybertruck. Neznalé může zmást

AutoMoto

Že se jedná o velmi tvrdý zákon, dokazuje mimo jiné i srovnání s Českou republikou. Pokud odhodíte nedopalek na ulici například v Praze, hrozí vám „pouze“ bloková pokuta ve výši několika set korun. „Pokud by případ šel do správního řízení, postih se může vyšplhat až do 15 tisíc korun,“ řekl dříve Právu Ludvík Klema, který vedl pražské strážníky. I tak je to ale jen zlomek z částky, kterou by zaplatili Australané v buši.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám