Hlavní obsah

Youtubeři nahráli svou rychlou jízdu na internet, dostali zákaz řízení a tučnou pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva britští youtubeři si od soudu odnesli tvrdý trest za rychlou jízdu po velšských silnicích, kdy ve svých porsche vyrazili na projížďku. Zajistila to zdánlivě nevinná věc - zveřejnění videa jízdy na YouTube.

Foto: Profimedia.cz

Gwynedd, Wales (Ilustrační foto)

Článek

Určitě z filmů znáte slova americké policie při zatýkání podezřelého: „Všechno, co řeknete, může být použito proti vám.“ I v českém právu je zakotveno tzv. právo nevypovídat, tedy neposkytnout policii ani úřadům důkazy proti sobě samému. Přesto někteří lidé důkazy o svém protiprávním chování vesele zveřejňují na internetu.

Je to i případ britských třicátníků Davida Murraye a Timura Kharyova, kteří v březnu letošního roku vyrazili do Walesu cestou na závodní okruh v hrabství Cheshire. Inspirováni epizodou Top Gearu, v níž moderátoři jezdili po krásných silnicích v hrabství Conwy a Gwynedd, to chtěli zopakovat a své ježdění nahráli na svůj youtubový kanál jménem Vehicle Villains.

Rumun názorně ukázal, co se stane, když vjedete autem do rozvodněného potoka

AutoMoto

Zapomněli ovšem na jeden detail - že je na videu vidět porušování pravidel silničního provozu. Všichni se tedy mohli podívat na to, jak na úzkých silnicích jeli rychlostmi přesahujícími 160 km/h i po špatné straně vozovky. Viděl to i člen manchesterského policejního sboru, a tak se videem policie začala zabývat.

Výsledkem soudu, o němž web BBC informoval koncem minulého týdne, je ztráta řidičského oprávnění na 18 měsíců s tím, že po uplynutí této doby budou oba muset znovu skládat zkoušky na řidičák, osmiměsíční trest vězení podmíněně odložený o 12 měsíců, 200 hodin veřejně prospěšných prací a uhrazení nákladů na soudní řízení spolu s tzv. victim surcharge, tedy dodatkem k pokutě určeným do Fondu obětí a svědků. Celkem to dělá 829 liber (cca 24 600 korun) pro každého z nich.

Policie ve Francii dostane nepraktické, ale tradiční vozy

AutoMoto

Soud označil jízdu za velmi nebezpečnou nejen rychlostí, ale i jízdou po špatné straně vozovky, což nemůžeme posoudit, neboť původní video ani kanál Vehicle Villains nejsou k nalezení. Není však známa žádná dopravní nehoda, kterou by jízda způsobila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám