Hlavní obsah

Kde všude jezdí policejní škodovky? „Naše” auta mají v oblibě i mimo Evropu

Policejní auta značky Škoda jsou normální nejen u nás, ale, jak ukazuje obsáhlá fotogalerie, také ve spoustě dalších států, a to nejen v Evropě. Škodovky jezdí s modrými majáky i v zemích, které mají třeba několik domácích automobilek.

Foto: Škoda

Škoda Kodiaq ve službách policie Severního Irska

Článek

Člověku žijícímu v Česku se zdá tak nějak samozřejmé, že policie jezdí převážně v autech domácí značky Škoda. Je tomu tak odnepaměti a vidět v policejních barvách volkswagen, land rover, audi či BMW je spíš výjimka. Česko však není jedinou zemí, do níž Škoda dodává auta pro policii či jiné složky záchranného systému.

Policie ve středních Čechách začala využívat označené auto s radarem

AutoMoto

Dá se to snadno pochopit u zemí jako Rakousko, které nemá vlastního výrobce mainstreamových aut. Pravda, nějaká auta se tam vyrábí, např. Mercedes-Benz třídy G – v Magně Steyr ve Štýrském Hradci – ovšem vybavit policejní sbor flotilou „géček” by nebylo pro státní pokladnu zrovna ekonomické.

Foto: Škoda

Škodovky ve službách rakouské policie

Škoda však dodává auta i do zemí, které vlastní domácí automobilky mají, jako je např. Itálie. Tam samozřejmě některou z policejních složek potkáte v alfách romeo, fiatech a občas i lamborghini, ale od roku 2012 italská policie koupila na jedenáct stovek octavií a superbů.

Foto: Škoda

Škoda Octavia ve službách italské policie

Také Francie má několik vlastních automobilek, přesto používá škodovky v řadě sborů – u národní policie, celní správy, četnictva i některých městských policií.

Foto: Škoda

Škoda Octavia RS ve službách francouzské celní správy

Velmi dobře známá používáním škodovek je policie ve Velké Británii. V policejních barvách tam existují kodiaqy, nové octavie RS anebo i elektrické enyaqy, které mají zbarvení i ostatních složek záchranného systému.

Foto: Škoda

Škoda Enyaq iV v barvách britských záchranných složek

Specificky využívá škodovky policie v Lotyšsku. Podle informací od automobilky má 52 octavií a 37 superbů – a všechny jezdí jako neoznačená vozidla ve službách dopravní policie.

Foto: Škoda

Škoda Superb ve službách lotyšské dopravní policie

V Evropě člověk ovšem evropské auto v policejním sboru tak nějak čeká. Škodovky nicméně jezdí v policejních barvách i v Arménii, Gruzii, Izraeli či na Novém Zélandu.

Foto: Škoda

Policejní octavie v arménském Jerevanu

Foto: Škoda

Nové octavie ve službách gruzínské policie

Foto: Škoda

Škoda Octavia ve službách izraelské policie

Foto: Škoda

Škoda Superb ve službách novozélandské policie

Ani tohle ale není všechno. Obsáhlá fotogalerie ukáže další místa, kde můžete potkat policejní škodovku. Patří mezi ně i Španělsko, Litva, Ukrajina či Švýcarsko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám