Hlavní obsah

Youtubeři nahráli svou rychlou jízdu na internet, dostali zákaz řízení a tučnou pokutu

Dva britští youtubeři si od soudu odnesli tvrdý trest za rychlou jízdu po velšských silnicích, kdy ve svých porsche vyrazili na projížďku. Zajistila to zdánlivě nevinná věc - zveřejnění videa jízdy na YouTube.

Foto: Profimedia.cz

Gwynedd, Wales (Ilustrační foto)

Článek

Určitě z filmů znáte slova americké policie při zatýkání podezřelého: „Všechno, co řeknete, může být použito proti vám.“ I v českém právu je zakotveno tzv. právo nevypovídat, tedy neposkytnout policii ani úřadům důkazy proti sobě samému. Přesto někteří lidé důkazy o svém protiprávním chování vesele zveřejňují na internetu.

Je to i případ britských třicátníků Davida Murraye a Timura Kharyova, kteří v březnu letošního roku vyrazili do Walesu cestou na závodní okruh v hrabství Cheshire. Inspirováni epizodou Top Gearu, v níž moderátoři jezdili po krásných silnicích v hrabství Conwy a Gwynedd, to chtěli zopakovat a své ježdění nahráli na svůj youtubový kanál jménem Vehicle Villains.

Rumun názorně ukázal, co se stane, když vjedete autem do rozvodněného potoka

AutoMoto

Zapomněli ovšem na jeden detail - že je na videu vidět porušování pravidel silničního provozu. Všichni se tedy mohli podívat na to, jak na úzkých silnicích jeli rychlostmi přesahujícími 160 km/h i po špatné straně vozovky. Viděl to i člen manchesterského policejního sboru, a tak se videem policie začala zabývat.

Výsledkem soudu, o němž web BBC informoval koncem minulého týdne, je ztráta řidičského oprávnění na 18 měsíců s tím, že po uplynutí této doby budou oba muset znovu skládat zkoušky na řidičák, osmiměsíční trest vězení podmíněně odložený o 12 měsíců, 200 hodin veřejně prospěšných prací a uhrazení nákladů na soudní řízení spolu s tzv. victim surcharge, tedy dodatkem k pokutě určeným do Fondu obětí a svědků. Celkem to dělá 829 liber (cca 24 600 korun) pro každého z nich.

Policie ve Francii dostane nepraktické, ale tradiční vozy

AutoMoto

Soud označil jízdu za velmi nebezpečnou nejen rychlostí, ale i jízdou po špatné straně vozovky, což nemůžeme posoudit, neboť původní video ani kanál Vehicle Villains nejsou k nalezení. Není však známa žádná dopravní nehoda, kterou by jízda způsobila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám