Hlavní obsah

Toyota Aygo X Prologue předznamenává novou generaci miniauta z Kolína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím je Toyota Aygo X Prologue konceptem bez oficiálního potvrzení produkčního modelu, ale všechno nasvědčuje tomu, že se díváme na předzvěst příští generace městského supermini Aygo. Základem vozu je platforma většího yarisu.

Toyota Aygo X PrologueVideo: Toyota

 
Článek

Řada automobilek na ta nejmenší auta se spalovacími motory už rezignovala, protože by se kvůli emisním nařízením ze strany EU stala cenově nekonkurenceschopná. Dvě z trojčat up!-Citigo-Mii tak už v nabídce příslušných značek nenajdete, zbývá jen Volkswagen up!, a hovoří se o tom, že skončí i dvě z tria aut vyráběných v Kolíně – Peugeot 108 a Citroën C1.

Třetí kolínské supermini, Toyota Aygo, však bojuje dál. Automobilka představila koncept Aygo X Prologue, čteno, jak jinak, „aygo cross”. Jako snad každé druhé auto se totiž předzvěst příští generace ayga tváří jako crossover.

Foto: Toyota

Toyota Aygo X Prologue

Vypůjčuje si některé tvary ze současné generace, což je patrné zejména vzadu. Ze současného yarise zase pochází ohromně rozkročená zadní kola, a i když to není příliš dobře vidět, vůz má praktičtější pětidveřovou karoserii.

Oproti současnému aygu je koncept o něco větší – na délku má 3,7 metru, na výšku 1,5 metru. Rozvor náprav narostl o slušných 90 mm na 2430 mm, což by mělo znamenat víc místa v kabině, zejména na zadních sedačkách.

Foto: Toyota

Toyota Aygo X Prologue

Fotografie a ani ilustrace interiéru zatím nejsou na světě, ovšem podle britského webu AutoExpress už je interiér hotový. Také musíme věřit tiskové zprávě Toyoty, která hovoří o držáku nosiče kol v zadním nárazníku.

Kamery ve zpětných zrcátkách, které zaznamenávají dění kolem auta, vidíme. Takovéto umístění by bylo jistě zajímavé i u produkčního auta, ale kamery by se rychle zašpinily a v létě by na nich ulpíval hmyz, takže použitelnost by byla dost omezená.

Foto: Toyota

Toyota Aygo X Prologue

Designéři se snažili vzepřít trendu dělat nejmenší auta roztomilá. „Při vývoji jsme používali výraz 'opepřit',” říká Ian Cartabiano, šéf designového studia ve Francii, kde tento koncept vznikl.

Toyota zatím nepotvrdila, že tohle auto je předzvěst produkčního ayga příští generace, ale všechno nasvědčuje, že tomu tak je. Cartabiano uvedl, že základem vozu je platforma TNGA GA-B, stejně jako v případě modelu Yaris. A Toyota už v minulosti odhalila, že chystá nové městské auto na této platformě.

Reklama

Související témata:

Související články

Evropským autem roku 2021 je Toyota Yaris

Titul Evropského auta roku 2021 získává Toyota Yaris. Mezi finalisty byla i Škoda Octavia, soupeřila mimo jiné s Land Roverem Defender, Cuprou Formentor či...

Výběr článků

Načítám