Hlavní obsah

Evropským autem roku 2021 je Toyota Yaris

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Titul Evropského auta roku 2021 získává Toyota Yaris. Mezi finalisty byla i Škoda Octavia, soupeřila mimo jiné s Land Roverem Defender, Cuprou Formentor či dvěma elektromobily.

Záznam: Vyhlášení Auta roku v ŽenevěVideo: Reuters

 
Článek

Každoroční evropská anketa Car of the Year, tedy Auto roku, nevynechala ani rok 2021, třebaže muselo kvůli koronaviru dojít k některým změnám. Vyhlášení však proběhlo v řádném termínu – na začátku března. Nekonalo se v rámci ženevského autosalonu, který stejně jako loni neprobíhá, nýbrž online.

Vítězem je Toyota Yaris, získala 266 bodů. Nevyhrává poprvé – její první generace získala titul Evropské auto roku v roce 2000. Současná čtvrtá generace je sice samozřejmě japonským autem, ale vyrábí se i ve Francii a také ve středočeském Kolíně.

První jízda s novou Toyotou Yaris: Budoucí Kolíňan dospěl

Testy

Šanci získat titul auta roku měly kromě vítězného yarisu také Citroën C4, Cupra Formentor, Fiat 500, Land Rover Defender, Škoda Octavia a Volkswagen ID.3. Takových bylo sedm finalistů zvolených v prosinci loňského roku; celkově bylo kandidátů 29.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Toyota Yaris Hybrid

Evropským autem roku 2020 byl Peugeot 208, který před rokem přebral štafetu po elektrickém SUV Jaguar I-Pace. Ten tehdy zaujal porotce, mezi nimiž je i jeden zástupce České republiky, především výraznou a luxusně zpracovanou kabinou, ale i designovými výstřelky zvenčí, v čele se lvími drápy – LED světlomety.

Anketa není organizována výrobci aut, nýbrž devíti velkými magazíny z celé Evropy. Odborná porota o 59 členech z 22 zemí volí evropské auto roku nepřetržitě už řadu let, první bylo vyhlášeno pro rok 1964, český zástupce v ní sedí od roku 1993; aktuálně to je Jiří Duchoň, šéfredaktor magazínu Automobil. Jako nejlepší ze sedmi finalistů zvolil octavii.

2. místo: Fiat 500 (240 bodů)

Fiat má novou pětistovku, rovnou včetně edicí od módních značek

AutoMoto
Foto: Fiat

Nový Fiat 500e

3. místo: Cupra Formentor (239 bodů)

Za volantem Cupry Formentor: Poprvé na výbornou

Testy
Foto: Marek Bednář, Novinky

Cupra Formentor

4. místo: Volkswagen ID.3 (224 bodů)

První jízda Volkswagenem ID.3: Budoucnost není temná

AutoMoto
Foto: Marek Bednář, Novinky

Volkswagen ID.3

5. místo: Škoda Octavia (199 bodů)

První jízda se Škodou Octavia RS TSI: Potěšení z poctivé techniky

Testy
Foto: Škoda

Škoda Octavia RS

6. místo: Land Rover Defender (164 bodů)

Nový Land Rover Defender dostal osmiválcový motor

AutoMoto
Foto: Land Rover

Land Rover Defender V8

7. místo: Citroën C4 (143 bodů)

Citroën C4 má ceny pro český trh, včetně elektrické verze

AutoMoto
Foto: Citroën

Citroën C4

Reklama

Související články

Škoda Octavia je slovenským autem roku

Podle slovenských motoristických novinářů je nejlepším autem pro letošní rok na Slovensku vůz český – Škoda Octavia čtvrté generace. Obstála v konkurenci...

Výběr článků

Načítám