Hlavní obsah

Test Mini JCW: Dospělejší, než si myslíte

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní vozy Mini v sobě vždy měly rošťácké sklony a verze John Cooper Works je tu tradičně od toho, aby sebrala něco z každodenní použitelnosti běžných variant. Nakopala vám zadek, způsobila bolení hlavy, ale také salvy smíchu a dětinské radosti. Jenže aktuální verze je přeci jen o trošku jiná, což může i nemusí být na škodu.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Mini JCW

Článek

Pokud BMW při znovuzrození značky Mini vsadilo na kombinaci retro vzhledu se sportovními jízdními vlastnostmi, verze JCW je tradičně výkladní skříní. Esence toho, co mají automobiloví fanoušci na klasickém moderním Mini nejraději. Tedy motokárové jízdní vlastnosti, funky vzhled a kopce specifického charakteru.

Dnes má Mini o poznání širší portfolio a doba například uřvaným výfukům nejen že nepřeje, ale vlastně je i zakazuje. Třetí generace novodobého „Miňase“ dostala facelift, a to i ve variantě JCW. Je tam stále to kouzlo tří divokých písmen?

Ta přídavná světla chcete

Že auta od Mini vynikají individualizací a vtipnými detaily ví každý. České zastoupení si vyhrálo i s tímto kusem. Za zmínku stojí zajímavá zeleno-šedá Emerald v kombinaci s červenými doplňky. Raději jsem pro tmavší Britskou závodní, ale proti gustu...

Na první pohled si ale všimnete krásných přídavných kulatých LED světlometů. Zapínají se v dálkovém režimu, pomůžou v noci, ale také jsou krásným retro doplňkem.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Přídavné světlomety jsou stylovou i funkční záležitostí.

Celkově je současné třídveřové Mini větší, než bývalo, což se designéři snažili zamaskovat obřími svítilnami a celkově ještě „knedlíkovitějšími“ proporcemi. Právě verzi JCW to ale díky bodykitu náramně sluší. V rámci faceliftu přibyla například i nová světelná technika. Vepředu je tak světelný podpis konečně kulatý a vzadu září britské vlajky.

Uvnitř po modernizaci najdete infotainment s modernější grafikou, jinak je tu z podstatných věcí vše při starém. Zejména skvělý posez za volantem. Častá to bolest jiných ostrých hatchbacků. Mini má navíc uvnitř skvělé materiály, zpracování a svým pojetím je výjimečné.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Diody v kruhu umí znázornit více věcí.

U sportovního vozu také oceníte, že otáčkoměr už ve třetí generaci máte před sebou, nikoli v obřím kruhu uprostřed palubní desky jako dříve. Tam nyní našly místo diody, které zobrazují krom imitace otáčkoměru také třeba hlasitost či vzdálenost od překážky. To jsou přesně ty pěkné zbytečnosti, kterými je moderní Mini proslulé.

Dravý, nikoli zběsilý

Pojďme ale konečně jezdit, protože od toho tu verze JCW je. V dnešní době zaujme především dvoulitrový motor pod kapotou. Takový objem už v tomto segmentu jinde nepotkáte. A na projevu jednotky je to znát. Potřebuje menší, a tedy rychleji reagující turbodmychadlo.

Má dost síly i v nižších otáčkách a ostré Mini díky 231 koním a především 320 Nm uhání opravdu rychle. Podíl na tom má i osmistupňová samočinná převodovka, která je nejen plynulá a jemná při běžném ježdění, ale také potřebně rychlá a skvěle odstupňovaná, když na to šlápnete.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

I přes nemalé rozměry aktuální generace stále působí kompaktně.

Na nedostatek výkonu si stěžovat nebudete, ovšem jízdní projev není tak zběsilý, jak byste čekali. Můžeme rovnou zůstat u projevu motoru. Je lineární a příjemně zatahuje odspodu, ovšem citelná špička, která by řidiče lákala k vytočení agregátu, mu chybí. Postavit takový přeplňovaný motor v dnešní době holt není jednoduché.

Poté je tu zvuk. Možná čekáte, že Works bude dunět, práskat, řinčet... I tady je proti legislativa, kvůli hlukovým limitům už si za hlučnější výfuk nepřiplatíte, a tak tam při jízdě ve sportovním režimu sice slyšíte to, co byste chtěli, ale jako kdyby to bylo za stěnou, zkrátka utlumené.

Řada aut nemusí mít od ledna dálniční známku

AutoMoto

Co se týče jízdního projevu, Works je ve srovnání s předchůdci celkově o něco pohodlnější. Podvozek lépe pracuje na nerovnostech a i když je rozhodně stále tuhý, auto si s děravou okreskou poradí skvěle. Není tak ultimativní, jenže příjemnou tuhost v uložení náprav stále cítíte, náklony karoserie jsou minimální a ve finále budete díky rychlým, precizně naladěným tlumičům na okresce rychlejší. A cestou na nákup si nevymlátíte zuby.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Mini umí i hezčí design litých kol než v případě těchto osmnáctek.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Střešní spoiler je jedním z poznávacích prvků verze JCW

Aktuální generace JCW má místo mechanického samosvorného diferenciálu elektronickou variantu. Ta pracuje dobře, efektivně, ale specifického tahání do volantu se nedočkáte. V kombinaci s tím, že v řízení není tolik citu, je tak řidič lehce okraden o rabiátnost nejsilnějšího Mini.

Na druhou stranu, pokud to s rychlým tempem myslíte vážně, Works vám začne brzy tančit pod zadnicí. V tom nejlepším slova smyslu. Odsadit si záď povolením plynu uprostřed zatáčky bude patřit mezi vaše nejmilejší kratochvíle. Ovšem musíte k tomu pochopitelně zvolit rychlejší tempo. Důvěru si ale vybudujete snadno.

Závěr

Ne že by s tímhle autem nebyla zábava. To rozhodně ne, ale svým jízdním projevem je umírněnější, než si možná myslíte a než působí na okolí. Stále v rámci ostrých hatchbacků patří k těm nadšenějším a s Polem GTI si ho vážně nespletete ani po projížďce.

Umí si prásknout do výfuku a dychtivý velký motor žene tenhle barevný knedlík neúnavně vpřed. Zároveň se krůček po krůčku stalo z JCW vlastně s malými kompromisy dobře použitelné každodenní auto.

Nejrychlejší silniční Mini v historii je tu. JCW GP spoilery neschovává

AutoMoto

Ono to dává smysl, protože tento prcek je za nemalé peníze. A 839 tisíc, respektive 1,2 milionu u testovaného kusu, raději dáte za sice stále hravé a zábavné, ale všestrannější stylové a sakra rychlé auto, než jen za hračku na víkendové řádění.

Navíc na cestě je verze GP, která by měla být opravdu tím božím nesmyslem, který by jako limitovaná verze mohla trhat ruce z volantu, rekordy na tratích a ušní bubínky kolemjdoucích jakbysmet.

Mini John Cooper Works
Motor:1998 ccm, řadový zážehový čtyřválec, turbo
Max. výkon:170 kW (231 k) při 5200 - 6000 ot./min.
Max. točivý moment:320 N.m při 1250-4800 ot./min.
Převodovka:osmistupňová samočinná
0–100 km/h:6,1 s
Nejvyšší rychlost:246 km/h
Průměrná spotřeba:5,7 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1280 kg
Délka x šířka x výška:3874 x 1727 x 1414 mm
Základní objem zavazadelníku:211 l
Poháněná náprava:přední
Základní cena:508 300 Kč (Mini One)
Základní cena testované verze:842 400 Kč
Cena testovaného vozu:1 210 486 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám