Hlavní obsah

Tesla nevylučuje spojení s jinou automobilkou, říká Elon Musk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojení s jinou automobilkou není vyloučené, pokud by ho druhá strana považovala za dobrý nápad. V těchto intencích se o budoucnosti značky Tesla vyjádřil její zakladatel a šéf Elon Musk.

Foto: Tesla

Tesla Model 3

Článek

Americký výrobce elektromobilů Tesla nevylučuje spojení s jinou automobilkou. Řekl to šéf společnosti Elon Musk, když v úterý přebíral ocenění od mediální skupiny Axel Springer Media. Tesla by podle Muska byla ochotna jednat s konkurentem, který by spojení považoval za „dobrý nápad”, uvedla agentura DPA.

Tesla se v letošním roce díky rostoucímu zájmu o elektromobilitu stala z hlediska tržní hodnoty největší automobilkou na světě. V současnosti se její tržní hodnota pohybuje v blízkosti 550 miliard dolarů (12 bilionů korun).

Elektromobily, které lze v Česku nabíjet nejrychleji

AutoMoto

Objem produkce Tesly přitom představuje pouhý zlomek ve srovnání s výrobou předních tradičních automobilek, jako je například německý koncern Volkswagen. V loňském roce Tesla dodala zákazníkům 367 500 vozů, zatímco odbyt Volkswagenu činil téměř 11 milionů vozů. Tržní hodnota Volkswagenu se ale pohybuje pouze kolem 78 miliard eur (dva biliony korun).

Foto: Tesla

Tesla Model X

Alexander Hitzinger z koncernu Volkswagen uvedl, že automobilový průmysl v důsledku elektrifikace, automatizace řízení a dalších technologických změn čeká nová vlna slučování. Potřebné investice a komplexnost technologií podle něj hovoří pro velké hráče, uvedla agentura Reuters.

„Nastane konsolidace. Ne každý si bude moci dovolit takovéto komplexní platformy. Uvidíme, že vznikne malý počet opravdu velkých hráčů, kteří budou motorem této transformace,” řekl Hitzinger na konferenci Future of the Car pořádané listem Financial Times. Hitzinger má v koncernu Volkswagen na starosti projekt Artemis, jehož úkolem je zrychlený vývoj nových modelů aut.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám