Hlavní obsah

Nizozemští studenti vyrobili elektromobil z odpadu

Reuters, Novinky, Marek Bednář

Skupina 22 studentů Technické univerzity v Eindhovenu sestrojila elektrické auto z odpadu - většinou plastového, ale i domovního. Studenti doufají, že automobilky začnou odpad ve výrobě aut využívat šířeji.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Luca, nizozemský elektromobil z odpaduVideo: Reuters

 
Článek

Žluté autíčko připomínající sporťák se jmenuje Luca a stojí za ním studenti z Technické univerzity v Eindhovenu, kteří ho vyvinuli a postavili za méně než rok. Využili k tomu odpad - domovní odpad, ale i recyklované PET lahve nebo plasty vylovené z moře.

Nejde jen o panely karoserie, které jsou vyrobeny z tvrdých plastů, tvořících např. vnější schrány televizí, ale i o šasi. Právě to je vyrobeno z panelů, jejichž střední nosnou část tvoří recyklované PET lahve.

Za volantem Škody Slavia

AutoMoto

„Čím dál víc společností používá odpad či materiály biologického základu v interiéru, ale my chceme ukázat, že z toho je možné postavit i šasi,” říká člen týmu Matthijs van Wijk. Ve voze ale vidíme i nějaké trubky, takže se to bez rámu z něčeho pevnějšího očividně neobešlo.

Stroj má nejvyšší rychlost 90 km/h a na plné nabití baterií dokáže ujet až 220 kilometrů. A samozřejmě, slícování jednotlivých dílů není úplně úhledné a sem tam je vidět, že zpracování není zrovna profesionální, ale podle Lisy van Etten, projektové manažerky, nikdo z týmu dřív auto nestavěl. Jako první pokus to tedy vůbec není špatné, když to jezdí i svítí.

Reklama

Výběr článků

Načítám