Hlavní obsah

Škoda Superb a Volkswagen Passat údajně mají být vyráběny v Turecku

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle časopisu Automotive News, který získal interní dokument koncernu Volkswagen, se výroba Škody Superb a Volkswagenu Passat má přesunout z českých Kvasin do nové turecké továrny. To by popíralo původní plán značky. Zástupce automobilky Škoda uvedl, že budoucí výrobní program v továrnách automobilka nekomunikuje.

Foto: Škoda Auto

Omlazená Škoda Superb se začala vyrábět v Kvasinách v březnu roku 2019.

Článek

Začneme návratem do minulosti, konkrétně do listopadu loňského roku, kdy koncern Volkswagen oznámil, že hledá destinaci pro novou multibrandovou továrnu někde ve východní Evropě. Hovořilo se o Turecku a Bulharsku. Koncern také oznámil, že po postavení této továrny se tam z Kvasin přesune výroba Seatu Ateca a Škody Karoq. Uvolněná výrobní kapacita v Kvasinách poslouží pro produkci Škody Superb a Volkswagenu Passat. Zbylou kapacitu vyplní nový Kodiaq.

Volkswagen Passat se bude vyrábět v Kvasinách

Ekonomika

Teď zpátky do současnosti. Automotive News získal dokument (a agentura Bloomberg následně tuto informaci potvrdila), kde se již mluví o výsledku výběru. Jde o továrnu v Turecku, která se bude stavět ve městě Manisa asi 40 km od města Izmir. Po investicích 1,09 miliardy dolarů (25 mld. Kč) by se měla výroba rozeběhnout v roce 2022 a postupně by měla dojít až k číslu 300 000 vozů ročně. Zaměstnat by měla až 4000 pracovníků.

Minulý rok ale právě Volkswagen oznámil, že továrna v Emdenu, kde se Volkswagen Passat vyrábí, projde kompletní rekonstrukcí a zaměří se pouze na elektromobily. Passat tak měl putovat do Kvasin.

Jak se vyrábí plug-in hybridní Škoda Superb? Zásadních odlišností je několik

AutoMoto

Nyní se zdá, že pojede ještě dál na východ a vezme Superb s sebou. To by Škodovce v Kvasinách uvolnilo výrobní kapacitu např. pro velmi žádané vozy kategorie SUV. Na druhou stranu, v Kvasinách byla nedávno spuštěna výroba plug-in hybridního Superbu, pročež musela být výrobní linka trochu upravena. Automobilky Škoda ani Volkswagen zatím na zprávu nereagovaly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám