Hlavní obsah

Samořízená Toyota Supra umí driftovat, má pomoci vývoji bezpečnostních technologií

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samořídící Toyota Supra, která umí i driftovat, je podle automobilky klíčem ke zlepšení bezpečnostních asistentů i autonomních vozidel. Někdy je podle Toyoty řízený smyk zkrátka potřeba.

Samořídící Toyota Supra ve smykuVideo: Toyota

 
Článek

Třebaže se občas najde někdo, kdo se bude ohánět nebezpečností jízdy řízeným smykem či automobilových závodů, jsou to právě závodníci, kteří umí auto řídit nejlépe, a tedy i nejbezpečněji. Toyota se rozhodla toho využít - zkušenosti profesionálních drifterů chce zužitkovat při vývoji elektroniky.

Podle automobilky se mohou na silnici přihodit situace, k jejichž zvládnutí je třeba schopností a reflexů pro běžného řidiče nadlidských. Superpočítače takové reflexy mají, ale nemají instinkty - ty mají lidé-řidiči, a samozřejmě i profesionální závodníci. Toyota ve spolupráci se Stanfordskou univerzitou se tohle snaží zkombinovat.

Foto: Toyota

Samořídící a smykující Toyota Supra s týmem výzkumníků

„Realitou je, že každý řidič má nedostatky a aby se vyhnul nehodě, je někdy třeba udělat takový manévr, který je nad jeho schopnosti. Tímto projektem se od těch nejlepších řidičů na světě naučíme tolik, abychom mohli vyvinout sofistikované řídící algoritmy, které zlepší schopnosti běžných řidičů a pomůžou jim k bezpečné jízdě,” vysvětluje kombinaci Gill Pratt, šéf Výzkumného institutu automobilky Toyota.

Jsou totiž situace, kdy je třeba takového manévru, který je na hraně ovladatelnosti auta, nebo i za ní. Příkladem je mokrá či jakkoliv kluzká vozovka. Profesionální řidiči se mohou rozhodnout projet zatáčku smykem, stojí v tiskové zprávě.

Test čtyřválcové Toyoty Supra: Zkrocení

AutoMoto

Znamená to tedy, že asistenční systémy toyot budoucnosti a snad i autonomní vozy této značky budou v zájmu bezpečnosti samy driftovat? To si netroufneme odhadnout, ale vyloučeno to není.

Výzkumníkům na Stanfordské univerzitě se podařilo prokázat, že to technicky lze, pomocí experimentálního DeLoreanu s elektrickým motorem a schopností samočinného řízení, už dříve. Toyota tenhle systém přenesla do prototypu modelu Supra a výsledek ukazuje video - vůz driftuje zcela sám, a jde mu to lépe než řadě řidičů z masa a kostí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám