Hlavní obsah

Neobvyklý patent od Toyoty. Autonomní vozy mají poznat, kdy zamířit do myčky

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na americký patentový úřad se během vánočních svátků dostal zajímavý patent od japonské automobilky Toyota. Jedná se o návrh systému, kdy by se autonomní vozidla mohla sama odvážet do myčky a tam se čistit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle popisu by systém měl fungovat tak, že autonomní vozidlo rozpozná jízdu po nezpevněném podkladu, například v terénu či ve špatném počasí. Počítač následně vyhodnotí, že by auto mohlo být špinavé, a automaticky ho pošle na nejbližší spolupracující myčku aut.

Systém by měl fungovat a pracovat s řadou různých parametrů, které určují, zda je nutné auto umýt. Pokud auto vyhodnotí, že je to potřeba, spustí protokol automatické jízdy do myčky. V úvahu přicházejí informace o poloze, stavu vozovky nebo počasí.

Toyota nabízí skutečně levný elektromobil. Má dvě sedadla a 12 koní

AutoMoto

Součástí patentu je i několik náčrtů toho, jak by celý systém fungoval a podle nich je patrné, že se nejedná o nijak složitý systém. Naopak, po přečtení popisu vše zní logicky. Otázkou je, jak spolehlivě by systém fungoval v praxi.

Reklama

Související články

Test čtyřválcové Toyoty Supra: Zkrocení

Řeknu to rovnou a bez servítek - čtyřválcová supra je lepší řidičské auto než šestiválcová. Řada lidí se mnou nebude souhlasit, ale to nevadí. Lehčí příď...

Výběr článků

Načítám