Hlavní obsah

První elektrická hasičská auta na světě budou jezdit v Berlíně, Amsterdamu a Hollywoodu

Německo, Nizozemsko a Kalifornie jsou prvními zeměmi, kde najde uplatnění první plně elektrický hasičský truck na světě. Stojí asi 25 milionů korun a bude na něm probíhat testování a vývoj.

Foto: Rosenbauer

Concept Fire Truck rakouské společnosti Rosenbauer

Článek

Pod pojmem „hasičské auto” si představíme velký náklaďák, který má naftový motor. Ze dvou důvodů – protože kvůli své váze potřebuje velký točivý moment a protože musí být nonstop připraven k akci. Hlavně z toho druhého důvodu bývají zásahové vozy na elektřinu objektem nedůvěry a občas i posměchu.

Kalifornští policisté museli honičku vzdát, jejich tesla se začala vybíjet

AutoMoto

Přesto rakouská firma Rosenbauer stvořila koncept elektrického hasičského trucku – a hasičské záchranné sbory v Berlíně, Amsterdamu a Hollywoodu budou prvními na světě, které tento vůz vyzkoušejí.

Do Nizozemska má být stroj ve formě předsériového vozu dodán koncem letošního roku, do Los Angeles a do Berlína to má být zkraje roku 2021. Na všech těchto místech bude na voze probíhat testování a vývoj v rámci přípravy sériového stroje.

Foto: Rosenbauer

Concept Fire Truck v Los Angeles

Prozatím je hasičské auto na fotkách označováno jako CFT, Concept Fire Truck, tedy Koncepční hasičský náklaďák. Veřejnosti byl představen už v roce 2016. Má v útrobách dvě baterie o celkové kapacitě 100 kWh, nabíjení má trvat čtyři hodiny.

Baterie mají stačit na dvě hodiny práce v terénu. Pokud by to bylo málo, na palubě je dieselový generátor o výkonu 200 kW/272 koní, který má zásobu paliva na osm hodin. A na rozdíl od elektřiny lze toto palivo dolít z kanystrů. Vůz je tedy třídy EREV, Extended Range Electric Vehicle, česky Elektromobil s prodlouženým dojezdem.

Foto: Rosenbauer

Concept Fire Truck rakouské společnosti Rosenbauer

Cena předprodukčního hasičského elektro-trucku je podle amerických médií zhruba 1,1 milionu dolarů, tedy cca 25,2 milionu korun. Není to příliš vzdálené ceně běžného hasičského auta, ovšem právě cena byla důvodem, proč hasiči města Menlo Park v Sanfranciském zálivu od jeho nákupu upustili. Prvenství na severoamerickém kontinentu tak připadlo právě Hollywoodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám