Hlavní obsah

Otevřená vrátka pro spalovací motory. Lamborghini spoléhá na vývoj syntetického benzínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská automobilka Lamborghini, která si vybudovala renomé zejména vidlicovými dvanáctiválci, se přidává k Porsche v investicích do vývoje syntetického paliva. K turbodmychadlům firma zůstává skeptická.

Foto: Lamborghini

Lamborghini (ilustrační foto)

Článek

Lamborghini už víckrát potvrdilo, že svým fanouškům a zákazníkům chystá plug-in hybrid i elektromobil. Také ale z úst vedení víckrát zaznělo, že syntetická paliva vypadají nadějně. Teď se přidávají i peníze - firma investuje do vývoje syntetických paliv. Australskému webu Drive to řekl Francesco Scardaoni, ředitel asijsko-pacifické divize značky.

Auta se spalovacími motory ve hře i po roce 2035, ovšem na syntetická paliva

AutoMoto

„Necháváme si otevřené dveře pro spalovací motory skrze syntetická paliva. Ideální by bylo mít elektromobily (...) a supersporty, dost možná se spalovacími motory běžícími na syntetická paliva. (...) Tak bychom stále u Lamborghini měli ryzí DNA supersportů,“ nechal se slyšet.

Na vývoji začnou spolupracovat s nejmenovanou petrolejářskou společností, ovšem nepřipojí se k Porsche, půjdou vlastní cestou. Obě automobilky jsou přitom součástí koncernu Volkswagen.

Porsche věří syntetickému benzínu, investuje další miliardy

AutoMoto

„Jdeme po paralelní cestě. Investujeme do vlastních syntetických paliv a Porsche to dělá také. (...) Chceme mít vlastní způsob k navrhnutí a vývoji této potenciální cesty, jak udržet spalovací motory naživu,“ pokračuje Scardaoni s tím, že takto má značka lepší šanci palivům porozumět a využít jejich potenciál.

Budoucí motory spalující syntetická paliva budou podle manažera pravděpodobně spojeny s nějakým hybridním ústrojím spíš než s turbodmychadly. Ta automobilka dnes ve svých supersportech nepoužívá, má je jen SUV Urus. Zdali dostane turba i nástupce současného huracánu, Scardaoni odmítl komentovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám