Hlavní obsah

Porsche věří syntetickému benzínu, investuje další miliardy

Automobilka Porsche investovala dalších 75 milionů dolarů (1,75 miliardy korun) do firmy HIF Global LLC. To je holding sdružující mezinárodně aktivní vývojáře výrobních zařízení na produkci e-paliv, tedy syntetických paliv.

Foto: Porsche

Ilustrační foto

Článek

Holding HIF Global LLC pracuje i na pilotním závodě na výrobu syntetických paliv v Chile, ve kterém se angažuje Porsche spolu s firmami Siemens Energy a ExxonMobil, petrolejářským gigantem. Čerstvá investice Porsche poputuje na další podobné výrobní závody v oblastech, kde je dostatek obnovitelné energie pro jejich provoz, což jsou např. USA, Austrálie nebo právě Chile.

„E-paliva jsou významným přínosem ochraně klimatu a smysluplným doplňkem naší elektromobility. Investicí Porsche rozšiřuje své odhodlání přejít k udržitelné mobilitě,“ nechala se slyšet Barbara Frenkelová, členka představenstva firmy Porsche AG.

Německo chce syntetická paliva, ne konec spalovacích motorů

AutoMoto

E-paliva, také nazývaná syntetická paliva, jsou uhlíkově neutrální náhradou za dnešní ropná paliva. Továrna na jejich výrobu za pomoci „zelené“ energie vyrobí vodík a kyslík elektrolýzou vody. Následně vodík zkombinuje s oxidem uhličitým získaným ze vzduchu na syntetický metanol a ten pak konvertuje na e-palivo, které je možné spálit v konvenčním motoru auta.

Včetně toho spálení by celý proces měl být uhlíkově neutrální. E-paliva však zatím nejsou dostupná v dostatečném množství na to, aby na ně bylo možné globálně jezdit; Porsche očekává start výroby někdy v polovině letošního roku a e-paliva chce testovat nejprve při závodění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám