Hlavní obsah

Modernizované Lamborghini Urus stanovilo rekord na Pikes Peaku, je nejrychlejším SUV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modernizovaný urus možná ještě není tak úplně produkční, ale zanedlouho bude, takže rekord produkčních SUV na trati závodu do vrchu Pikes Peak může klidně platit. Starší rekord vůz překonal o 17 sekund.

Modernizované Lamborghini Urus stanovilo rekord na trati závodu do vrchu Pikes PeakVideo: Lamborghini

 
Článek

Italská automobilka Lamborghini pracuje na modernizaci SUV Urus. Ještě ji veřejnosti nepředstavilo, nebo alespoň ne bez maskování, avšak už má rekord produkčních SUV na nejslavnějším závodě do vrchu světa – na Pikes Peak.

Supersport do terénu. Lamborghini ukazuje netradiční verzi huracánu

AutoMoto

Jak může být rekord platný pro produkční SUV, když tohle konkrétní auto ještě není v sériové výrobě? Zanedlouho bude, tak trochu přimhuřme oči. I nad ochrannou klecí, která je uvnitř vozu – ta se do urusů pro zákazníky jistě montovat nebude, stejně jako hasicí systém, šestibodové bezpečnostní pásy nebo závodní sedačka. Tyto prvky však vyžadují pravidla Pikes Peak.

Urus v rukou závodníka a testovacího pilota Simona Faggioliho zvládl dvacetikilometrovou trasu závodu do vrchu, která začíná v nadmořské výšce 2862 m a končí v 4302 metrech, za 10:32,06. To je o 17 sekund rychleji, než byl předchozí rekord, který drželo Bentley Bentayga.

Foto: Lamborghini

Modernizované Lamborghini Urus v maskování při rekordní jízdě na Pikes Peaku

Čas změřili oficiální časoměřiči závodu Pikes Peak International Hill Climb, takže není příliš pochybností o jeho pravosti, třebaže se s ním chlubí sama automobilka pomocí tiskové zprávy.

Jaké jsou přesně parametry vozu, zatím není známo. Měl by se odhalit ještě v tomto měsíci, ale můžeme odhadovat, že osmiválec pod kapotou bude dávat víc než 650 koní a 850 Nm dosavadní verze.

Reklama

Související články

Lamborghini prodalo už 20 tisíc SUV Urus

Očekávalo se mnohé, ale tak velký úspěch ne. Lamborghini po čtyřech letech na trhu s luxusním SUV Urus slaví 20 tisíc prodaných exemplářů. Jubilejní vůz ve...

Výběr článků

Načítám