Hlavní obsah

Nový šéf koncernu Volkswagen chce snížit počet členů představenstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastupující šéf automobilového koncernu Volkswagen Oliver Blume jako jeden z prvních kroků po nástupu do funkce chystá snížení počtu členů představenstva podniku. S odvoláním na několik informovaných zdrojů to dnes uvedla agentura Reuters. Automobilky Volkswagen i Porsche, kterou Blume vede, se k věci nevyjádřily.

Foto: Porsche

Oliver Blume

Článek

„Některé dvojí funkce by se měly přehodnotit,” uvedl jeden ze zdrojů. Počet míst v představenstvu by se podle zdrojů při reorganizaci mohl snížit na osm nebo devět. Za Herberta Diesse, jehož má Blume 1. září vystřídat, se počet členů představenstva rozrostl na 12.

Do Blumeho týmu budou podle zdrojů patřit finanční ředitel Arno Antlitz, dále personální ředitel Gunnar Kilian, vedoucí právního oddělení Manfred Döss a rovněž Thomas Schäfer, který vede důležitou skupinu značek Volume.

Úpis akcií, software či výkony v Číně. Nový šéf koncernu VW bude mít spoustu práce

AutoMoto

Patří do ní VW, Škoda a Seat. Markus Duesmann, který šéfuje skupině prémiových značek Audi, Lamborghini, Bentley a motocyklové značce Ducati, by měl také zůstat. Změnit by se mohla jeho sféra působnosti.

Nejasná je budoucnost Ralfa Brandstättera, který v představenstvu odpovídá za provoz v Číně. Podobně se zdroje vyjádřily také o Hauke Starsové, která má na starost oblast informačních technologií. Ohroženy mohou být pozice šéfa nákupu Murata Aksela a obchodní ředitelky Hildegardy Wortmannové.

„Někdo by se mohl ptát, proč musí být manažer nákupu značky osobních vozů VW zároveň členem představenstva koncernu,” uvedl jeden ze zdrojů a dodal, že to samé platí i pro Wortmannovou. Ta kromě Audi vede i prodejní oddělení koncernu.

Diessův konec v čele koncernu VW byl plánovaný narychlo, během jeho služební cesty

AutoMoto

Debatovat se patrně bude o široké škále úkolů technologického šéfa Thomase Schmalla, který je mimo jiné zodpovědný za automobilové dodavatele koncernu, rozvoj globální sítě továren na baterie a technologické platformy. Blume pravděpodobně přenese odpovědnost za výrobu na někoho jiného, uvedly zdroje.

Odstupující generální ředitel Diess nečekaně rezignoval „po vzájemné dohodě” na jednání dozorčí rady minulý měsíc. V podniku bude nadále působit jako poradce, podle agentury DPA nejméně do podzimu 2025, do kdy má uzavřenou smlouvu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám