Hlavní obsah

Nošovický Hyundai od úterý znovu rozjede výrobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Hyundai Motor Manufacturing Czech v Nošovicích na Frýdecko-Místecku od úterního rána obnoví výrobu. Korejský výrobce jako poslední z velkých českých automobilek svůj závod uzavřel a jako první jej otevírá.

Foto: Hyundai

Výroba v Hyundai Nošovice (ilustrační foto)

Článek

Výroba v Nošovicích byla po nálehání odborů zastavena 21. března z důvodu obav ze šíření nového typu koronaviru a váznoucí dodávce dílů. Opět se rozjede hned po Velikonocích, 14. dubna. Podle tiskového mluvčí automobilky Pavla Barvíka nejprve na dvě směny místo tří.

"Z důvodu hladkého náběhu výroby začneme dvousměnným provozem se střídáním ranní a odpolední směny. Zaměstnanci, na které v jednotlivých týdnech vyjde noční směna, obdrží náhradu mzdy ve výši 70 procent průměrného výdělku," uvedl mluvčí automobilky Hyundai.

"Vzhledem k očekávaným absencím mohou být zaměstnanci, kterým dle směnového kalendáře vychází na daný týden noční požádáni, aby přišli „doplnit stavy“ na směny ostatní, tj. ranní či odpolední," uvádí odbory Kovo HMMC.

Den v kůži montéra v Nošovicích aneb Jak jsem vyrobil Hyundai

AutoMoto

S rozjezdem samotné automobilky obnoví výrobu i její subdodavatelé. "Při rozjezdu výroby jde o dokonalé sladění a naplánování činností našich zaměstnanců a dodavatelů. Celkově se v Moravskoslezském kraji jedná o zhruba 12 000 lidí. Z toho je 3 300 našich zaměstnanců a 8 700 zaměstnanců pracujících pro naše přímé dodavatele v regionu," uvedl Barvík.

Většina zaměstnanců automobilky pochází z regionu. Firma má v celé Evropě desítky dodavatelů, další jsou pak z Jižní Koreje. V dodavatelském řetězci se většinou nevyrábí na sklad, ale "just in time", tedy plynule v určeném čase podle požadavků zákazníka. Barvík řekl, že nyní se automobilka mimořádně díly částečné předzásobí.

Kia obnovila výrobu v Žilině, české automobilky se rozjedou nejdříve po Velikonocích

AutoMoto

"Normálně to v systému just in time neděláme. Nyní je ale toto opatření v souvislosti s aktuální situací na hranicích pro naši jistotu nezbytné," řekl mluvčí.

Mluvčí zdůraznil, že obnovení výroby budou provázet důkladná bezpečnostní opatření chránící zdraví zaměstnanců. "Jako příklad lze uvést, že je areál závodu samozřejmě celý dezinfikován, což je činnost, která se bude opakovat několikrát denně. Všude, kde to lze, také omezíme setkávání zaměstnanců a budeme dbát na rozestupy," dodal.

Koncernová inspirace na Slovensku

Závod automobilky Hyundai jde v brzkém obnovení výroby ve šlépějích koncernových kolegů ze Slovenska. Kia v Žilině začala znovu vyrábět už v pondělí 6. dubna.

Pásy ve škodovce se ještě dva týdny nerozjedou, automobilka znovu prodloužila odstávku

AutoMoto

Zatímco Kia byla první s restartem výroby na Slovensku, Hyundai tento titul drží v České republice. Kolínské TPCA podle posledního vyjádření možná spustí od 17. dubna a Škoda Auto ve svých třech závodech chce rozjet pásy až 27. dubna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám