Hlavní obsah

Na dně kanálu v Amsterdamu našli ferrari. Mohlo tam ležet desítky let

V nizozemském hlavním městě Amsterdamu našli policisté na dně vodního kanálu Ferrari Mondial. Vůz byl ukradený v roce 1994. Pod vodou tak mohlo být auto i desítky let. Nyní o něj mají zájem sběratelé.

Foto: Profimedia.cz

Ferrari Mondial (Ilustrační foto)

Článek

Před šestadvaceti lety amsterdamská policie ukončila pátrání po ukradeném Ferrari Mondial z roku 1987, protože ho prostě nedokázala najít. Pojišťovna ho majiteli uhradila, a to byl konec příběhu. Až do letošního června, kdy na něj náhodou narazili hasiči při potápěčském cvičení.

Podle místních médií hasiči dokončili cvičení a 17. června informovali policii. Ta se o dvanáct dní později sama potopila a konečně 8. července zorganizovala akci na vytažení vozu z vody. Později policie zjistila, že se jedná o Ferrari Mondial, rok výroby 1987, které jeho majiteli někdo ukradl v roce 1994.

Nebylo však možné zjistit, zda auto leželo pod vodou celých těch šestadvacet let. Ovšem, není to podstatné – ať už na dně kanálu bylo pět let, nebo celou tu dobu, stejně bylo zcela zničené. Podle vyšetřování v autě nedošlo k žádnému násilnému trestnému činu, ale zároveň policie nenašla žádný důkaz, který by ji zavedl k člověku, jenž vůz před 26 lety ukradl.

Youtuberka polila Rolls-Royce zelenou barvou. Litovat začala záhy

AutoMoto

Auto bylo později předáno pojišťovně a následně odvezeno na vrakoviště. To ovšem vůz zatím nerozebírá – po ohlasu veřejnosti ho vystavilo a uvedlo, že je o ně ohromný zájem. Jak o celek, tak o jednotlivé díly.

Jako celek ho ale dle vyjádření pro web The Drive prodat nemůže, vyjma případu, kdy by vůz putoval do muzea jako exponát. Pokud ho nenajdou, rozeberou ho na díly. „Většinu dílů už nejde použít v autě, ale spousta sběratelů je ochotna si koupit díly s jinými účely, např. pro výrobu nábytku. Z motoru třeba chtějí udělat stůl,” stojí ve vyjádření.

Reklama

Související články

Kontroverzní Ferrari F50 slaví pětadvacetiny

Mělo být k padesátému výročí, ale přišlo o dva roky dříve. Mělo být formulí 1 na běžné silnice, ale kvůli předpisům bylo učiněno příliš mnoho kompromisů....

Výběr článků

Načítám