Hlavní obsah

Na dálnicích stojí na sedmdesát značek upozorňujících na jízdu v protisměru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dálnicích již bylo rozmístěno 68 dopravních značek, které řidiče upozorňují na to, že najíždějí na dálnici v protisměru. Značky jsou u šestašedesáti dálničních sjezdů, které vytipovala policie. Na Twitteru to uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Značky upozorňující na to, že řidič najíždí na dálnici v protisměru, jsou reakcí na časté situace, kdy se něco takového stane. Policie ročně zaznamená zhruba tři stovky takových případů.

Podle ministra jsou značky na všech místech, která policie předtím vybrala jako riziková. V minulosti se ovšem hovořilo i o dvojnásobném počtu značek.

Osazování značek začalo už v březnu, kdy silničáři nainstalovali prvních sedm z nich na čtyřech místech u dálnic D1, D2 a D6.

Auto jedoucí v protisměru je jedna z nejnebezpečnějších věcí, kterou lze na dálnici potkat. Jede totiž většinou v pruhu, který je ve správném směru jízdy levý, a tedy „rychlý”, a pro řidiče jedoucí správně to je věc naprosto neočekávaná.

Pokud už se v protisměru octnete, co dělat? Podle BESIPu je vhodné zastavit na krajnici vedle nejpomalejšího pruhu, v tzv. odstavném pruhu, tedy z vašeho pohledu na levé straně, zavolat policii a informovat ji o své poloze. Pokud zastavení v odstavném pruhu není možné, zastavte po své pravé ruce co nejblíž středovým svodidlům, aby váš vůz zasahoval do jízdního pruhu co nejméně. Vždy zapněte varovné „dvojblinkry” a v reflexní vestě z vozidla vystupte a „ukliďte se” za svodidla.

Anketa

Setkali jste se někdy na dálnici s autem v protisměru?
Ano a ústilo to v nehodu
1,6 %
Ano, ale nestala se nehoda
16,1 %
Ne
82,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 62 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám