Hlavní obsah

Létající auta místo ohňostroje aneb Jak slaví Den nezávislosti na Aljašce

Oslava Dne nezávislosti v aljašském Glacier View je poněkud neortodoxní. Místo rachejtlí tu létají do vzduchu auta, staré vraky, které účastníci upevní na kolejnici, zapřou plyn a pošlou z útesu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Spojené státy před pár dny oslavily Den nezávislosti. Připomínají si tím 4. červenec 1776, kdy byla podepsána Deklarace nezávislosti, a bývá tomu přítomen ohňostroj. Jenže co dělat na Aljašce, kde na ohňostroj nedlouho po letním slunovratu prostě není dost tmy? Házet auta do vzduchu. Doslova.

Říká to alespoň video kanálu How to Alaska (v překladu zhruba „Jak si poradit s Aljaškou”), které tuhle událost, konanou ve městě Glacier View, dokumentuje vážně zblízka. Tak zblízka, že autor několikrát málem přišel o kameru upevněnou na stromě v místech, kam auta dopadají.

To naznačuje i princip oslav - auta skáčou či jsou shazována z útesu a na stráni pod ním dojdou svého definitivního konce. Destrukce aut je samozřejmě obrovská, po dopadu a několikerých kotrmelcích jsou z nich vraky, z nichž budou použitelné možná tak nějaké díly.

Samozřejmě jezdí bez řidičů - ti by po takovémto letu nemohli dopadnout dobře. Auta jedou rovně díky kolejnici, po které je vede speciální rameno na podvozku. Pohybují se ale vlastní silou, nejsou ničím tažena.

Tato událost letos proběhla už poněkolikáté. A proč? „S denním světlem v podstatě nonstop nejsou ohňostroje populární, nevidíte je, takže jsme si řekli, proč neudělat něco jiného, proč neshodit auto z útesu,” uvedl při loňském ročníku Dustin Hrncir, ředitel shazování aut z útesu. Podle jednoho z organizátorů Arnieho Hrncire to celé začalo v roce 2005.

„Je to nejvíc americká věc, kterou si můžete představit - je to naprosto nelogické. Zbavujete se starého auta tak, že ho pod plným plynem pošlete z útesu,” nechal se loni slyšet jeden z účastníků, Steve Abbott.

Součástí události je tombola, grilování, popíjení - je to prostě sraz příznivců trochu humpolácké zábavy. A dokazuje, že absence tmy pro pořádnou oslavu 4. července není velkým problémem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám